Oproep tot bescherming haaien aan staatssecretaris Martijn van Dam

Petitie voor bescherming van haaien in hele Koninkrijk van start 

Vandaag lanceert Save our Sharks een petitie waarin wordt opgeroepen tot betere bescherming van haaien in alle zeeën die onder Nederlandse invloed vallen. Wereldwijd worden haaien bedreigd door overbevissing en vernietiging van hun leefomgeving. Door het tekenen van de petitie kan iedereen zijn stem laten horen aan de verantwoordelijke politici, zoals in Nederland staatssecretaris Martijn van Dam en hem aansporen onze haaien te beschermen. In de petitie wordt gevraagd om invoering van concrete beschermingsmaatregelen, een verbod op het ontvinnen van haaien op Saba, St. Eustatius, Aruba en Curaçao en betere internationale afspraken voor het behoud van haaien in de hele Cariben.

Great Hammerhead
Peter Verhoog / Dutch Shark Society

Irene Kingma, coordinator Save our Sharks Nederland: “Haaien zijn niet eng of gevaarlijk, maar vervullen als roofdier juist een essentiële rol om de zee gezond te houden. Helaas wordt wereldwijd 25% van alle haaiensoorten met uitsterven bedreigd. We vragen nu aan alle inwoners van het Koninkrijk om zich sterk te maken voor de bescherming van deze bijzondere dieren.”

Rond Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten is het aantal haaien de afgelopen jaren afgenomen. Voor het gezond houden van koraalriffen en het op peil houden van de visstand zijn haaien van onschatbare waarde. Haaien zijn voor de eilanden van groot economisch belang vanwege het duiktoerisme gericht op haaien.

De petitie maakt deel uit van Save our Sharks, een project voor bescherming van haaien van samenwerkende Caribische natuurorganisaties, de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA), en wordt gefinancierd door de Nationale Postcode Loterij.

Tijdens de Dutch Caribbean Shark Week, die van 18 tot 26 juni gehouden wordt, zal de petitie aan staatssecretaris Van Dam worden aangeboden. Tijdens deze week worden zowel in Nederland, als op de zes Caribische eilanden activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor haaien en hun belang voor de oceanen.

De petitie kan online getekend worden op: http://www.saveoursharks.nl/petitie

Save Our Sharks is een project van de Dutch Caribbean Nature Alliance, een Caribisch netwerk van natuurorganisaties gericht op samenwerking en uitwisseling tussen de zes met Nederland verbonden Caribische eilanden Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten. DCNA bestaat in 2016 tien jaar. Beschermvrouwe van DCNA is HKH Prinses Beatrix der Nederlanden. Zie: www.dcnanature.org

De Nederlandse Elasmobranchen * Vereniging (NEV) is projectpartner waar het aankomt op beleid, educatie en communicatie over haaien en roggen in Nederland. De vereniging heeft als hoofddoel om wetenschappelijk onderzoek naar haaien en roggen uit te voeren, te faciliteren en te stimuleren, om op deze manier de nodige kennisbasis voor (inter)nationaal beleid, beheer en behoud van kraakbeenvissen te voeden. De focus van de vereniging ligt op de soorten in Nederlandse wateren en de wateren van Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten.

*Het woord elasmobranch is de Latijnse term voor haaien en roggen

Financiering voor het Save Our Sharks project is als Bijzonder Project toegekend door de Nationale Postcode Loterij tijdens het Goed Geld Gala van februari 2015.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s