Foto van 11-jarig transgender meisje wint Pride Photo Award 2015

Een foto van een 11-jarig transgender meisje dat buiten speelt met haar broertje, gemaakt door de Italiaanse fotograaf Marika Puicher, is de winnaar van de vijfde editie van de internationale Pride Photo Award. 

Ella (she) by Marika Puicher / winnaar Pride Photo Award - Eli, 11, while playing with his younger brother Nacho, 8. Madrid (Spain) - April 2015.
Ella (she) by Marika Puicher / winnaar Pride Photo Award – Eli, 11, while playing with his younger brother Nacho, 8. Madrid (Spain) – April 2015.

Margriet van der Linden, bestuursvoorzitter Pride Photo Award: “We zijn enorm trots op deze winnaar. De jury koos dit beeld uit meer dan 3.600 inzendingen uit 60 verschillende landen. Dat is een geweldige prestatie. Wat deze foto extra bijzonder maakt is dat verhalen over transgenders zich vaak over drama gaan, terwijl van dit beeld aan alle kanten de hoop afstraalt. Dat is wat we als Pride Photo Award willen bereiken: hoop en een positief geluid laten klinken in de discussie over seksuele en gender diversiteit.”

De winnende foto toont een vrolijk, zorgeloos meisje dat met haar broertje buiten speelt. Het is een foto die je raakt, een verhaal vertelt en je uitnodigt om het verhaal achter de foto te ontrafelen. Er zit een extra laag in de foto: op de voorgrond zien we Eli, met haar broertje achter zich. Zijn gezicht kun je niet zien. Het heeft iets poëtisch: alsof ze uit de gedaante van de jongen stapt, en schaduw van haar verleden die ze met zich meedraagt. Zonder enig drama: het suggereert dat er aan het einde van haar transitie vrijheid is, een rijk en gelukkig leven.

Vince Aletti, fotocriticus bij de New Yorker, zat ook in 2011 in de jury. Hij zei: “Vergeleken met vijf jaar geleden zijn de kwaliteit en variatie van de inzendingen 1000% verbeterd. Wat me het meest aansprak in de winnende inzendingen zijn verhalen die een eigen, persoonlijke kijk geven op het onderwerp: originele manieren om het verhaal te vertellen, of het  nu kunst of documentairefotografie is.”

Juryvoorzitter Frank Kalero voegt hier aan toe: “Het is goed om te zien dat de professionele fotografiegemeenschap Pride Photo Award steeds serieuzer neemt. Ze zien dat het een goed platform is om het werk dat ze maken te delen en te legitimeren. Er was een breed spectrum van onderwerpen van over de hele wereld en we waren blij dat vele daarvan gemaakt waren door insiders: mensen die verhalen van eigen bodem vertellen. Dat zijn vaak de sterkste inzendingen.”

De volledige lijst met winnaars is te zien op de website van Pride Photo Award.

De expositie van de Pride Photo Award 2015 zal tot en met 25 oktober 2015 te zien zijn in de Oude Kerk te Amsterdam.

 
Pride Photo Award is een initiatief van COC Amsterdam, IHLIA en Stichting Homomonument. Foam en World Press Photo adviseren en steunen ons. Pride Photo Award 2015 wordt gesponsord door e gemeente Amsterdam, Fonds 21, Amsterdam Fonds voor de Kunst, Van Doorne, Akzo Nobel, DNB en het Lloyd Hotel.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s