App helpt gevaarlijke verkeerssituaties bij hulpdiensten en voorrangsvoertuigen te voorkomen

Merendeel automobilisten weet niet hoe te handelen bij confrontatie met zwaailicht of sirene in het verkeer

Uit onderzoek van het Instituut voor Fysieke Veiligheid (IFV) onder 2000 automobilisten blijkt dat veel automobilisten niet goed weten wat ze moeten doen als ze worden geconfronteerd met voorrangsvoertuigen. Dat leidt regelmatig tot onveilige situaties. Ruim de helft van de ondervraagden zegt stappen te nemen die henzelf, de voorrangsvoertuigen en medeweggebruikers in gevaar zou kunnen brengen. Om automobilisten voorlichting te geven over wat wel en niet is toegestaan in dergelijke situaties heeft het IFV Hub Creations opdracht gegeven een interactieve app te ontwikkelen. Met de ap leren automobilisten hoe ze moeten handelen als ze voorrangsvoertuigen tegenkomen in het verkeer.

App helpt gevaarlijke verkeerssituaties voorkomen - beeld: iLearnMobile voor IFV
App helpt gevaarlijke verkeerssituaties voorkomen – beeld: iLearnMobile voor IFV

Verkeerde keuzes
Voorrangsvoertuigen zijn motorvoertuigen van politie, brandweer en spoedeisende medische hulpverlening of andere diensten die een blauw zwaai-, flits- of knipperlicht en een tweetonige hoorn voeren om kenbaar te maken dat zij een dringende taak vervullen. Zij mogen hiervoor in sommige gevallen de verkeersregels overtreden. Dat betekent dat het belangrijk is dat weggebruikers weten hoe ze hen hierin niet belemmeren. Uit het onderzoek blijkt dat deze kennis nog flink wat te wensen overlaat. Zo denkt ruim de helft van de ondervraagden dat ze door rood mogen rijden om een ambulance of politieauto met zwaailichten ruimte te geven. Een zelfde percentage denkt dat ze in dergelijke gevallen mogen uitwijken naar het fietspad en driekwart denkt zelfs dat ze de onverharde berm in moeten om ruimte te maken. Al deze drie stappen zijn echter niet toegestaan en leveren gevaarlijke situaties op. Uit onderzoek blijkt dat automobilisten eigenlijk nooit echt hebben geleerd wat ze in dergelijke situaties moeten doen. Het IFV heeft daarom besloten een campagne te starten die weggebruikers adviezen geeft over hoe te reageren bij het naderen van een voorrangsvoertuig. In het kader hiervan is ook de app ontwikkeld.

App helpt gevaarlijke verkeerssituaties voorkomen - beeld: iLearnMobile voor IFV
App helpt gevaarlijke verkeerssituaties voorkomen – beeld: iLearnMobile voor IFV

App
De app is ontwikkeld op het IlearnMobile platform dat Hub Creations heeft ontwikkeld. Apps binnen IlearnMobile leren gebruikers situaties in te schatten en op de beste manier te reageren. In deze app worden aan de hand van videofragmenten verkeerssituaties met voorrangsvoertuigen gesimuleerd. Na elk fragment kan de gebruiker kiezen uit meerdere mogelijke handelingen die hij of zij kan verrichten in een dergelijk geval. Maar slechts één van de meerkeuze-opties is juist. De situatie, en het juiste antwoord, worden na het maken van de keuze ook weer met een videofragment toegelicht. Hub Creations ontwikkelde de app. Zij waren verantwoordelijk voor het concept; de videoproductie en de software. Het concept van de app is volledig op de uitkomsten van het onderzoek van het Instituut voor Fysieke Veiligheid gebaseerd. In de app wordt gebruik gemaakt van de oorzaak-gevolg methodiek. Deze methodiek is effectief gebleken in het op een laagdrempelige manier inzicht geven in de gevolgen van eigen handelen.

Orly Polak, eigenaar van Hub Creations: We maken in de app gebruik van gesimuleerde situaties waarin meteen gehandeld moet worden. De oorzaak-gevolg methodiek – je ziet iets en moet een keuze maken – is een bewezen effectief leermiddel. Ook omdat meteen duidelijk wordt gemaakt welke consequenties die keuzes hebben. Juist voor digitale leermiddelen is deze methodiek uitstekend in te zetten. Op een leuke en eenvoudige manier krijgen gebruikers inzicht in protocollen of wet- en regelgeving, maar ook gewoon in menselijk gedrag’.

Samenwerkende partners
De Campagne Veilig reageren op voorrangsvoertuigen is een initiatief van ROV Oost-Nederland in samenwerking met de regionale veiligheidspartners: IFV, Rijkswaterstaat, Politie Oost Nederland, Brandweer en GHOR.

App voor iPhone
App voor iPad 

Hub Creations ontwikkelt educatieve software gericht op het overbrengen van kennis en het beïnvloeden van houding en gedrag. Hiervoor hebben zij in de afgelopen vijf jaar drie platformen ontwikkeld: een social learningplatform; een e-learningplatform (HTML5) en een mobile (app) cloud platform. Het beheer van de content in deze platformen kan door de klant of door Hub Creations worden gedaan. De software is ingericht op basis van de taxonomie van Bloom, gamification componenten en mindmapping. Beslissingen die gebruikers maken worden in de applicaties gemeten. Hierdoor zijn correlaties te leggen op basis van vertoond gedrag in de leerapplicatie of game.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s