Online prestatiecheck voor eigenaren van zonnepanelen

Meer dan 100.000 Nederlandse huishoudens hebben het afgelopen jaar zonnepanelen aangeschaft. Maar het is lastig na te gaan of de geïnstalleerde zonnepanelen wel optimaal functioneren. Met de online zonnepanelenprestatiecheck van Zonnepanelen.net kunnen eigenaren precies zien hoeveel stroom hun panelen hadden moeten opbrengen. De tool is de eerste in zijn soort. Hij staat op zonnepanelen.net/zonnepanelen-prestatie-check

Simpele tool
In de praktijk komt het vaak voor dat installaties die op het oog prachtig op het dak liggen, in werkelijkheid niet optimaal functioneren. Het is voor eigenaren echter lastig dit te checken. Bovendien bieden niet alle installateurs en leveranciers de service waarbij ze dit komen controleren. Daarom ontwikkelde Zonnepanelen.net een online tool waarmee zonnepanelen-eigenaren kunnen zien of hun stroomopwekking de afgelopen periode wel voldoende was en of de panelen dus optimaal presteren.

Weerstations
Bart Mossink, initiatiefnemer van Zonnepanelen.net: De prestatie van panelen is afhankelijk van meerdere factoren. Locatie is er daar één van. Zo maakt het al veel verschil of de zonnepanelen in Maastricht op het dak liggen of op Texel. We wilden echter een simpele tool ontwikkelen waarmee eigenaren door het ingeven van een postcode en wat gegevens over de zonnepanelen al kunnen zien hoe hun panelen presteren. 

Om dit zo accuraat mogelijk te kunnen beoordelen zonder dat de tool ingewikkeld zou worden, wordt gebruik gemaakt van gegevens van 36 weerstations van het KNMI. De prestatiecheck kijkt naar de zoninstraling van het dichtstbijzijnde weerstation van de gebruiker. De prestaties van verschillende merken zonnepanelen in het testcentrum van Zonnepanelen.net, gekoppeld aan de data van de weerstations, maken het mogelijk voor elke plek in Nederland te bepalen wat de zonnepanelen aan stroom hadden moeten opleveren.

Te zware omvormers
Wanneer eigenaren zien dat hun panelen niet het maximale opleveren, kunnen daar verschillende redenen voor zijn. Vaak is het probleem echter eenvoudig op te lossen

Bart Mossink, “De belangrijkste oorzaak dat installaties niet optimaal functioneren heeft te maken met de omvormer. Consumenten denken namelijk dat een omvormer met een hoog vermogen altijd beter is dan een omvormer met een lager vermogen. Maar dat is een misvatting. Een zware omvormer verbruikt namelijk zelf meer stroom, en dat gaat meteen verloren tijdens de opwekking. 

Over zonnepanelen.net
Zonnepanelen.net is een initiatief van ‘Groene’ ondernemers Marcel Blaauw en Bart Mossink. Hun doel is consumenten op een objectieve manier te informeren over de aanschaf van zonnepanelen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s