Extra rendement zonnepanelen na schoonmaak

Haal het maximale uit zonnepanelen tijdens de zonnige maanden

Schoonmaaktips voor extra rendement
De maanden van april tot en met september  zorgen voor 75% van de jaarlijkse opbrengst van panelen. Dit zijn de maanden met de meeste zonuren. Het is belangrijk dat zonnepanelen in deze periode maximaal kunnen presteren. Daar hoort een jaarlijkse reinigingsbeurt bij. Schone panelen leveren namelijk meer rendement. Maar niet zo veel als sommige commerciële schoonmaakbedrijven doen geloven. Dat onderzocht zonnepanelen.net; een onafhankelijk adviesbureau voor iedereen die zonnepanelen heeft of overweegt deze af te schaffen.

Test
Op het dak van Zonnepanelen.net staan zonnepanelen van 8 verschillende merken. Deze panelen hebben allemaal hetzelfde  vermogen en dezelfde omvormer. Bovendien staan ze allemaal op het zuiden georiënteerd. Kortom, de resultaten kunnen goed met elkaar vergeleken worden. De panelen zijn geplaatst in januari 2013. Afgelopen maart, ruim een jaar later, zijn enkele van deze panelen voor het eerst schoongemaakt. Dat leverde direct resultaat op.
Bart Mossink, initiatiefnemer van Zonnepanelen.net: Op de zonnepanelen lag een klein laagje stof en hier en daar zat vogelpoep. Dit is verwijderd met lauw water zonder schoonmaakmiddel. Door niet alle zonnepanelen te reinigen, konden wij nauwkeurig bepalen wat het schoonmaken opleverde. De gereinigde panelen leverden gedurende het eerste uur  al 3% meer rendement.”

Zelf schoonmaken
Veel leveranciers van zonnepanelen geven  aan dat een flinke regenbui je zonnepanelen automatisch reinigt. Nu regent het in Nederland veel, maar toch moeten we onze auto nog regelmatig wassen, ook als deze stilstaat. Datzelfde geldt voor zonnepanelen. Er zijn inmiddels schoonmaakbedrijven die zich richten op het schoonmaken van zonnepanelen. Sommige schoonmaakbedrijven claimen dat een reinigingsbeurt 15% rendement oplevert.

Dat is niet realistisch, stelt Bart Mossink: “Wij hebben twee cellen van een zonnepaneel volledig afgedekt en zelfs dan wordt nog een rendement van 90% gehaald. Dus zelfs als de panelen erg vuil zijn, is een rendementsverbetering van 15% eigenlijk onmogelijk. Realistischer is de 3% die onze onafhankelijke test opleverde. Als je vervolgens bedenkt dat een professioneel schoonmaakbedrijf al snel € 100,- vraagt voor een schoonmaakbeurt leert een snelle rekensom dat het voordeliger is zelf een tuinslang, spons en emmer te pakken. Uiteraard alleen als het dak veilig toegankelijk is.”

Zonnepanelen.net adviseert eigenaren zelf de panelen schoon te maken.
Op hun site staan enkele nuttige tips hiervoor.

Over zonnepanelen.net
Zonnepanelen.net is een initiatief van ‘Groene’ ondernemers Marcel Blaauw en Bart Mossink. Hun doel is consumenten op een objectieve manier te informeren over de aanschaf van zonnepanelen.

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s