Claire Nouvian spreekt over gevaar van diepzeebodemvisserij voor fragiele ecosysteem

Elke twee weken wordt er een nieuwe diersoort ontdekt in de diepzee. En toch hebben we nog maar een fractie van alles wat er leeft in kaart gebracht. Er is dus nog veel meer te ontdekken. Tegelijkertijd worden spectaculaire koralen, diepzeedieren en andere diepzeeschatten stelselmatig verwoest door diepzeevisserij. Met enorme netten worden dagelijks enorme stukken koraal opgevist en overboord gegooid en hectares diepzeebodem verwoest. Mogelijk sterven bepaalde flora en fauna  dus door mensenhanden uit, zonder dat we die ooit hebben ontdekt.

7
De Galatheid krab is één van de vele prachtige diersoorten die leeft op de diepzeebodem

Claire Nouvian van Bloom (lid van de coalitie Deep sea Conservation Coalition) sprak onlangs op het TEDx congres van Amsterdam University College. Zij vertelde hier over het fragiele ecosysteem op de bodem van oceanen en zeeën, en hoe diepzeevisserij met o.a. sleepnetten bedreigt. En over de noodzaak van herziening van het diepzeevisserijbeleid.

De Franse illustratrice en blogger Penelope Jolicoeur trok zich het het lot van de diepzee aan. Zij hoorde het verhaal van Claire op TEDx Parijs en besloot een cartoon te maken om mensen aan te sporen hun Europese ministers de juiste keuze te laten maken. Deze cartoon is inmiddels vele malen gedeeld en heeft online een kleine hype veroorzaakt.

Schermafbeelding 2014-04-08 om 14.07.07
Scene uit cartoon door Penelope Jolicoeur over de gevolgen van diepzeevisserij

Momenteel ligt er bij de Europese Raad van Ministers een voorstel tot herziening van het bestaande beleid. Hervorming kan de redding van dit fragiele ecosysteem betekenen.

Schermafbeelding 2014-04-08 om 14.28.18
Still uit de video van Claire Nouvian’s Tedx talk in Amsterdam. Een visser tilt een afgebroken stuk j=koraal dat hierna overboord gegooid wordt.

Mocht je mee willen praten over dit onderwerp? Volg dan @DeepSeaConserve en @Bloom_FR op Twitter, richt je tot @sharon_dijksma, de verantwoordelijke staatsercretaris in Nederland, en deel deze video en cartoon. Voor het te laat is…


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s