70% van zonnepanelen onveilig bevestigd

Het merendeel van de zonnepanelen dat in Nederland op schuine daken wordt geplaatst is onveilig bevestigd. Dit kan enerzijds leiden tot gevaarlijke situaties, anderzijds kunnen lekkages ontstaan bij verkeerde bevestiging.  Zonnepanelen.net heeft hier in 2013 al over geschreven. TNO heeft deze week deze eerdere publicatie bevestigd.

In Nederland wordt voor de bevestiging van zonnepanelen vaak gebruik gemaakt van een kliksysteem. Daarbij wordt een aluminium beugel om de panlat geklemd in plaats van dat de beugel aan het dak(gording) wordt geschroefd. En dit is erg risicovol. De panlatten zijn namelijk niet geschikt voor constructieve onderdelen. Ze zijn voornamelijk geschikt om de dakpannen te dragen.

Kliksysteem, beugel wordt geklemd onder de dakpan en daklat.

Maar liefst 70% van de zonnepanelen wordt in Nederland met dit systeem bevestigd. Dit komt door de enorme prijsconcurrentie in de markt. Vanwege onwetendheid heeft de consument geen oog voor de wijze van bevestigen. Indien een installateur namelijk het veilige systeem zou aanbieden prijst hij zichzelf uit de markt en verliest daarbij de opdracht. Het merendeel van de installateurs doet daarom mee met het kliksysteem, terwijl zij zich vaak bewust zijn van de onveilige situatie. Het prijsvoordeel met het kliksysteem ontstaat vooral bij de installatiekosten. Het kost de installateur 2 keer zoveel tijd om de zonnepanelen op een veilige manier op het dak te leggen.

Risico op lekkage
Daarnaast doet zich nog een risico voor. Het kliksysteem rust op de stenen breekbare dakpan. Daardoor komt er veel druk op deze dakpan met het gevolg dat deze gaat scheuren of breken. Het gevolg is dat er lekkage ontstaat wat van buitenaf niet zichtbaar is omdat de gescheurde dakpannen zich onder de zonnepanelen bevinden. De lekkage  zal pas merkbaar worden als het veel te laat is, als het water door isolatie en het houtwerk is gekomen.

Duitsers kiezen voor veilige bevestiging
Het kliksysteem dat in Nederland zo populair is wordt in Duitsland niet of nauwelijks gebruikt. De normen voor veiligheid zijn daarbij veel hoger waardoor het systeem bijna geen voet aan de grond krijgt.

Bevestiging met beugel op een veilige manier aan dak geschroefd.

Wat zijn dan wel goede bevestigingen?
Gelukkig zijn er ook partijen die zonnepanelen op een veilige manier bevestigen. Daarbij wordt er onder de dakpan een plaat watervast verlijmd multiplex geplaatst. Deze worden met grote schroeven bevestigd aan de sporen van het dak. Op dit verlijmde multiplex wordt vervolgens de dakhaak bevestigd. Op deze dakhaak zijn via een rail de zonnepanelen bevestigd.

Gaat u zonnepanelen kopen, vraag dan altijd naar de wijze van bevestiging
Bij de aanschaf van zonnepanelen is de bevestiging enorm van belang. U bent geneigd om zich te richten op het merk van de zonnepanelen en de omvormer. Maar de bevestiging is minstens zo belangrijk. Neem geen genoegen met goedkope kliksystemen en wees bereid iets meer uit te geven voor bevestigingsmateriaal dat aan het dak is geschroefd.

Op zonnepanelen.net vind u onafhankelijke informatie en advies over de aanschaf van zonnepanelen. Het live te volgen zonnepanelentestcentrum geeft bijvoorbeeld actuele informatie over de prestatie van verschillende merken.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s