Rendement van HR-ketels vaak alles behalve hoog. Laat je CV inregelen!

CV-inregelen; bespaar 10 tot 20% op gasverbruik zonder in te leveren op comfort

De meeste CV-installaties zijn niet ingeregeld. En dat is jammer, want een goed ingeregelde CV bespaart op jaarbasis tot wel €240,- op de energierekening. En dat niet alleen, want het geeft ook nog eens een veel beter comfort: geen koude ruimtes meer die nauwelijks warm worden.

Het is een bekend probleem. De ene radiator staat te gloeien, en de andere wordt nauwelijks warm. De radiator dichtbij de ketel wordt warm, de daaropvolgende al iets minder en zo verder. Een CV-ketel moet dus harder werken om het hele huis te verwarmen en gaat nog harder draaien waarvoor hij nog meer energie verbruikt. Dat geldt ook voor hoge rendementsketels die daardoor een allesbehalve hoog rendement opleveren. Door de CV-installatie in te regelen wordt dit probleem verholpen.

CV-inregelen.nl – bespaar 10 tot 20% op gasverbruik zonder in te leveren op comfort

Hoe werkt CV-inregelen?
Bij het inregelen van de CV wordt ervoor gezorgd dat elke radiator de juiste hoeveelheid warm water krijgt. Bovendien wordt een aantal instellingen aan de CV-ketel en de thermostaat veranderd zodat de ketel minder hard hoeft te werken. De CV-installatie is in balans en een huis of gebouw wordt zodoende gelijkmatig opgewarmd.

Meeste HR-ketels draaien met te laag rendement
CV-ketels worden in de regel afgeleverd met een fabrieksinstelling waarbij de CV-watertemperatuur 85 tot 90 °C bedraagt. In de radiatoren koelt dit water vaak af tot 20 °C. De CV-retourtemperatuur is dan ook ca. 65 tot 70 °C. En dat is veel te hoog. De CV-ketels van tegenwoordig zijn namelijk condenserende HR-ketels. Dit betekent dat het retourwater gebruikt wordt om waterdamp – ontstaan bij de verbranding van aardgas – te laten condenseren. Het condensatiepunt van waterdamp (in aardgas) ligt bij 58,6 °C. Als de retourtemperatuur dus hoger is dan 58,6 °C, dan verbruikt een gemiddelde ketel dagelijks een hoeveelheid extra energie die genoeg is voor het laten verdampen van één emmer water. Met die energie wordt niets gedaan, dus die gaat zo de schoorsteen uit. Daarom wordt bij het inregelen de CV-watertemperatuur indien mogelijk naar beneden bijgesteld. En als de inregeling heeft plaatsgevonden is dat snel te herkennen: veel minder witte rookpluimen uit de schoorsteen.

Besparen
Een gemiddeld huishouden kan al snel € 120,- tot € 240,- besparen. Dit uitgaande van een gemiddeld gasverbruik van 1800 m3 gas per jaar. En om de kosten hoeft men het ook niet te laten. Al voor €180,- kan via CV-inregelen.nl een afspraak voor het inregelen van de CV-installatie worden gemaakt. Dat is dus snel terugverdiend. Zeker in vergelijking met andere besparingstips. Enkel glas vervangen verdient zich bijvoorbeeld pas na 10 jaar terug, net als vloerisolatie.

Zelf uw CV-inregelen
Particulieren kunnen het inregelen van hun CV ook zelf doen. Met een infrarood thermometer en bijbehorend gereedschap kan de doe-het-zelver veel bereiken. In ongeveer 3 tot 6 uur is de gehele inregeling uitgevoerd. De kosten voor een doe-het-zelf-kit zijn vaak al binnen een half jaar terugverdiend.

Kijk op www.cv-inregelen.nl voor meer informatie.


Een reactie op “Rendement van HR-ketels vaak alles behalve hoog. Laat je CV inregelen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s