Reacties Nederlandse en Vlaamse Europarlementariërs op uitkomst stemming Europees Parlement over Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij

Eerder vandaag stemde het Europees parlement over de tekenen van visserijsubsidies voor de komende 7 jaar. Europarlementariërs steunden een verschuiving van geld van nieuwbouw van vissersboten richting dataverzameling, controle en handhaving, en versterkten de regels die het mogelijk maken subsidies te stoppen of te onthouden als de regels van het GVB worden overtreden.

Hieronder een aantal reacties van Nederlandse en Vlaamse Europarlementariërs die Ocean2012 verzamelde:

“Het parlement heeft vandaag een vuist gemaakt tegen Illegale visserij” Aldus Gerben Jan Gerbrandy, Europarlementariër voor D66. “om voor subsidie in aanmerking te komen zullen vissers nu moeten laten zien dat ze zich aan de regels houden. Dat klinkt heel logisch maar tot nu toe werd daar niet naar gekeken.”

“Ik ben verheugd dat het parlement wijsheid heeft getoond en niet heeft gekozen voor het subsidiëren van nieuwe boten.” Aldus Lambert van Nistelrooij Europarlementariër voor het CDA. “Het voorstel dat er nu ligt biedt alle ruimte voor een innovatieve, duurzame Europese visserij.”

“Het Europarlement heeft terecht gekozen voor duurzame visvangst en behoud van het leven in zee, in tegenstelling tot de lidstaten van de EU die kortzichtig eigenbelang  voorop stellen.” Aldus Bas Eickhout Europarlementariër voor GroenLinks. “We weten nog veel te weinig over waar en hoe de vis die we eten gevangen wordt.  Vandaag is grote stap gemakt om  hiaten in die kennis op te vullen en diegenen die zich niet aan de regels aan te pakken.”

Kathleen Van Brempt, Europarlementariër voor sp.a: “Vandaag heeft het Europees Parlement laten zien dat het een duurzame visserij niet alleen in woord maar ook in daad steunt, zowel via het terugdraaien van negatieve keuzes die overbevissing in de hand zouden werken, als door een verhoogd budget voor een betere dataverzameling, controle en handhaving te steunen. We kozen voor meer vis, niet voor meer boten“.

Het parlement heeft vandaag echter wel ingestemd met een aantal maatregelen die overcapaciteit in stand houden, zoals subsidie voor het vervangen van motoren en vissers betalen om hun boot tijdelijk aan wal te houden, in plaats van de overcapaciteit op de vloot daadwerkelijk aan te passen.

OCEAN2012, een coalitie van 178 organisaties in heel Europa, is opgericht en wordt gecoördineerd door de Pew Environment Group, de natuurbeschermingsafdeling van The Pew Charitable Trusts, een niet-gouvernementele organisatie die streeft naar het beëindigen van de overbevissing in de oceanen overal ter wereld. De stuurgroep van OCEAN2012 bestaat uit de Coalition for Fair Fisheries Arrangements , Ecologistas en Acción, The Fisheries Secretariat, nef (new economics foundation), de Pew Environment Group en Seas at Risk.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s