Europees Parlement stemt voor betere gegevensverzameling, controle en handhaving in visserijsector

Reactie Ocean2012

Vandaag stemden leden van het Europees Parlement over het voorgestelde Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij (EFMZV). Het fonds bedraagt ruim €6,5 miljard voor de periode 2014 tot 2020. Een effectieve implementatie van de onlangs overeengekomen hervorming van het Europese Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB), waaronder de beëindiging van overbevissing in Europese wateren en het herstel van visbestanden, is afhankelijk van de subsidie uitgekeerd door het EFMZV.

Europarlementariërs steunden een verschuiving van geld richting dataverzameling, controle en handhaving, en versterkten de regels die het mogelijk maken subsidies te stoppen of te onthouden als de regels van het GVB worden overtreden. Zij stemden echter ook in met het verlenen van subsidie voor het vervangen van motoren en andere maatregelen waarvan bekend is dat deze overbevissing in de hand werken.

“In februari heeft het Europees Parlement met een overweldigende meerderheid gestemd voor de  beëindiging van de Europese overbevissing en het herstel van de visbestanden. Nu stemt een meerderheid van 427 van de 631 aanwezige parlementariërs , uit alle politieke richtingen, in met de stemming van februari.  Meer steun voor  dataverzameling en controle en handhaving maakt herstel van visbestanden mogelijk. Zij wezen een voorstel om opnieuw Europese steun te geven voor de bouw van nieuwe vissersboten af,” aldus Irene Kingma, coördinator Nederland en Vlaanderen van de OCEAN2012-coalitie. “Helaas heeft het parlement vandaag wel ingestemd met een aantal maatregelen, zoals subsidie voor het vervangen van motoren en vissers betalen om hun boot tijdelijk aan wal te houden, in plaats van de overcapaciteit op de vloot daadwerkelijk aanpassen.”

Herhaaldelijk is aangetoond dat [visserij]subsidies die zijn bedoeld om individuele bedrijven rendabel te maken, niet het algemeen belang dienen; sterker nog, het leidt vaak tot meer overbevissing. Tegelijkertijd hebben sommige lidstaten moeite om te voldoen aan hun verplichtingen voor dataverzameling en controle en handhaving. Voldoen aan deze voorwaarden is essentieel voor een goed visserijbeheer en een gezonde winstgevende visserij.

“De stemming van vandaag is een zeer duidelijk signaal voor de Europese visserijministers. Zij moeten zich tijdens de aankomende onderhandelingen tussen het Parlement en de Raad over het Europese Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij hard maken voor meer geld voor dataverzameling, controle en naleving,” zegt Markus Knigge, beleidsexpert va OCEAN2012 en The Pew Charitable Trust. “Europarlementariërs  hebben ook duidelijk gemaakt dat zij niet willen dat publieke middelen daar hen die de regels overtreden gaan.”

Nu beginnen de onderhandelingen tussen het Parlement en de Europese visserijministers over het definitieve EFMZV. Deze onderhandelingen zullen in november van start gaan.

OCEAN2012, een coalitie van 178 organisaties in heel Europa, is opgericht en wordt gecoördineerd door de Pew Environment Group, de natuurbeschermingsafdeling van The Pew Charitable Trusts, een niet-gouvernementele organisatie die streeft naar het beëindigen van de overbevissing in de oceanen overal ter wereld. De stuurgroep van OCEAN2012 bestaat uit de Coalition for Fair Fisheries Arrangements , Ecologistas en Acción, The Fisheries Secretariat, nef (new economics foundation), de Pew Environment Group en Seas at Risk.

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s