Visserijcommissie van het Europees Parlement stemt vóór subsidiering van overbevissing

Brussel, 10 juli 2013 – Vandaag heeft de Visserijcommissie van het Europees Parlement met een kleine meerderheid vóór herinvoering van subsidies voor bouw van nieuwe schepen en vlootmodernisering gestemd. Met deze subsidies blijft de té grote Europese vloot, en daarmee overbevissing, gehandhaafd. De stemming ging over het toekomstige Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij (EFMZV), het sluitstuk van een herziening van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid.

“We zijn zeer verontwaardigd dat de Visserijcommissie stemt vóór misbruik van belastinggeld door overbevissing te financieren. Het gebruik van €1.6 miljard voor het bouwen van tot wel 20.000 nieuwe schepen werkt overbevissing alleen maar in de hand, en ondermijnt een nieuw gemeenschappelijk visserijbeleid. Bovendien gaat deze beslissing lijnrecht in tegen afspraken die de EU gemaakt heeft om deze schadelijke subsidies, die overduidelijk bijdragen aan overbevissing, te stoppen!”, aldus Irene Kingma, country-coördinator Nederland van OCEAN2012

“Pogingen om een volledige plenaire stemming te omzeilen werden gelukkig verworpen. Hierdoor hebben alle 766 leden van het Europees Parlement de mogelijkheid om de stemming van de commissie te keren, en aan burgers te laten zien dat de EU wel degelijk vastbesloten is om de visbestanden en de levensvatbaarheid van de sector te herstellen.” 

OCEAN2012 is een alliantie van 183 organisaties die zich bezighouden met het hervormen van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid in de EU (GVB) zij wil overbevissing een halt toe roepen, destructieve vispraktijken stoppen en een eerlijk en een rechtvaardig gebruik van gezonde visbestanden mogelijk te maken.

www.OCEAN2012.eu

Ontkrachten van de mythe over visserijsubsidies  http://assets.ocean2012.eu/publication_documents/documents/465/original/20130610-Debunking-Myths-NL.pdf

NGO document voor Europarlementariërs voorafgaand aan de stemming om te wijnen op de risico’s van gesubsidieerde vlootvernieuwing http://assets.ocean2012.eu/publication_documents/documents/464/original/NGO-Non-Paper-on-Fleet-RenewaL.pdf.

 

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s