Europees Parlement en Visserijraad bereiken politiek akkoord over EU-visserij hervorming

Brussel, 30 mei 2013 – “Vanmorgen vroeg hebben de Raad van Europese Visserijministers  en het Europees Parlement geschiedenis geschreven door een politieke deal te sluiten over de hervorming van het gemeenschappelijk visserijbeleid van de EU. Er zijn afspraken gemaakt over het herstellen van visbestanden, wettelijke kaders voor het eindigen van overbevissing en het verminderen van bijvangst en discards. Afgesproken is ook dat bij de verdeling van vangstrechten transparante sociale- en milieucriteria worden toegepast, die betrekking hebben op effecten van visserij op het milieu, naleving van regelgeving en belang voor lokale gemeenschappen. Het omstreden voorstel voor verplichte overdraagbare visserijconcessies is afgewezen”, Aldus Uta Bellion van OCEAN2012 en de Pew Charitable Trusts.

foto: OCEAN2012 / Corey Arnold

“Dit is een welverdiend succes voor eurocommissaris Maria Damanaki en een bewijs van haar visie. Tijdens de onderhandelingen heeft de Duitse Europarlementariër Ulrike Rodust vaardig het  Europese Parlement naar een ambitieuze hervorming geleid. Rodust heeft een cruciale gespeeld rol in het bereiken van deze deal, er is een precedent voor verantwoord visserijbeleid geschapen na dertig jaar wanbeleid door de visserijministers. In de Visserijraad heeft de Ierse minister van Visserij, Simon Coveney, gezorgd voor een fikse verschuiving richting meer duurzaam beleid. Echter, de hervorming is nog niet helemaal voorbij, er liggen technische vragen die moeten worden opgelost en daarna moeten toekomstige EU-regelingen voor visserijsubsidies nog door het Europees Parlement en de Raad goed gekeurd worden.  Met name de onderhandelingen over de subsidies gaan nog heel spannend worden” aldus Irene Kingma OCEAN2012 coördinator voor Nederland.

OCEAN2012 is een alliantie van 183 organisaties die zich bezighouden met het hervormen van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid in de EU (GVB) zij wil overbevissing een halt toe roepen, destructieve vispraktijken stoppen en een eerlijk en een rechtvaardig gebruik van gezonde visbestanden mogelijk te maken.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s