Reactie Ocean2012 op resultaat afmattende onderhandelingen EU Visserijraad. Mandaat is minder ambitieus dan eerder gestelde doelen.

EU Visserijministers voltooien afmattende onderhandelingen Maatschappelijk Visserijbeleid 

Eerste krachtmeting staatssecretaris Sharon Dijksma op Visserijgebied

“Mandaat onderhandelingen Europees Visserijbeleid stuk minder ambitieus dan Nederlandse doelen gesteld in 2010”

Brussel, 15 Mei 2013 – Vanmorgen vroeg hebben de Europese Visserijministers een twee dagen durende vergadering over het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB) afgerond.

Ze zijn tot overeenstemming gekomen over belangrijke aanpassingen. Sommigen gaan de goede kant op, terwijl anderen terug lijken te grijpen op eerdere standpunten van de raad.

“Wij waarderen dat de Visserijraad een stap in de goede richting heeft gemaakt door herstel van de visbestanden te ondersteunen”, aldus Irene Kingma, Netherlands Country Co-ordinator van Ocean2012. “Echter, de ministers hebben geen streefdatum afgesproken waarop de visbestanden moeten zijn hersteld. Dit maakt het opleggen van visbeperkingen, waarmee EU visbestanden snel, en zonder vertraging, in orde kunnen worden gebracht, erg lastig.

“We zijn ook te spreken over de beslissing om EU-financiering van de vissersvloten afhankelijk te laten zijn van de rapportages door de lidstaten over de vlootcapaciteit. Echter, de tekst zoals die nu is opgesteld is zwakker dan het ontwerp-standpunt van de Raad over het voorgestelde EU Maritieme Visserijfonds” zegt Kingma. “Miljoenen EU-burgers steunen deze voorgestelde hervorming. Zij willen een einde maken aan het misbruik van belastinggelden en willen strengere handhaving en controle hierop”.

In februari stemde het Europees Parlement massaal in met een ingrijpende hervorming van het Visserijbeleid. Deze hervorming zou visbestanden zonder vertraging herstellen. De EU Visserijministers verwierpen echter deze ambitie en hebben sindsdien moeite om met het parlement tot een compromis te komen.

Het was voor Staatssecretaris Sharon Dijksma de eerste keer dat ze de kans kreeg te laten zien waar op het gebied van visserij haar prioriteiten liggen.

Kingma: “De Staatssecretaris lijkt tevreden met het bereikte compromis. Ze zegt dat nu er een mandaat ligt er in ieder geval verder onderhandeld kan worden en het proces niet verder vertraagt. De tekst die er nu ligt is echter een stuk minder ambitieus dan de doelen die Nederland al in 2010 gesteld heeft voor het Gemeenschappelijk Visserijbeleid.”

OCEAN2012 is een alliantie van 183 organisaties die zich bezighouden met het hervormen van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid in de EU (GVB) zij wil overbevissing een halt toe roepen, destructieve vispraktijken stoppen en een eerlijk en een rechtvaardig gebruik van gezonde visbestanden mogelijk te maken.

www.OCEAN2012.eu

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s