Eerste krachtmeting Sharon Dijksma tijdens marathon-onderhandelingen Europese visserijministers

Maandag 13 en dinsdag 14 mei komen de visserijministers van Europa bij elkaar voor de laatste stap in de onderhandelingen over het Europees visserijbeleid van de komende tien jaar. De voorzitter heeft aangekondigd de hele dinsdagnacht door te willen vergaderen en dat hij verwacht pas woensdagochtend met een compromis naar buiten te komen.  Tijdens deze uitputtingsslag krijgt Sharon Dijksma voor het eerst de kans te laten zien waar haar prioriteiten liggen voor visserij. Strijdt zij voor een einde aan de crisis waarin de Europese visserij zich al jaren bevindt of zwicht zij voor gevestigde belangen en delft de vis het onderspit?

Toen Sharon Dijksma in december aantrad als staatssecretaris visserij, erfde zij een defect systeem van haar voorgangers.  Vijfentwintig jaar van kortzichtig beleid en subsidiering van overbevissing hebben ervoor gezorgd dat in Europese wateren steeds minder vis zwemt en dat vissers almaar meer moeite moeten doen om genoeg te vangen om hun brood te verdienen.

“Grondige hervorming van het visserijbeleid is noodzakelijk” zegt Monica Verbeek, directeur van Seas at Risk. “Uit de eigen gegeven van de EU blijkt dat 47% van de visbestanden in de Atlantische oceaan en 80% van die in de Middellandse zee wordt geclassificeerd als overbevist. In onze eigen Noordzee zijn vangsten in 25 jaar tijd gehalveerd.”

Waar Nederland de afgelopen jaren goede stappen zet voor de verduurzaming van de eigen visserij is dit proces in veel andere EU landen nog niet op gang gekomen. Landen als Frankrijk en Spanje proberen er alles aan te doen om de eigen vloot te beschermen en alle vooruitgang tegen te houden.

“Samenhangende Europese wetgeving is essentieel om het Nederlandse duurzame beleid te kunnen uitvoeren” aldus Irene Kingma van OCEAN2012 “Het is erop of eronder in de onderhandelingen, er liggen goede voorstellen die de Europese visserij eindelijk echt gezond kunnen maken maar het tegengeluid is sterk.”

Bij haar aantreden heeft Dijksma gezegd te zullen werken voor een gezonde natuur waarin innovatieve, duurzame ondernemers een goed inkomen kunnen verdienen.

“Wij rekenen erop dat staatssecretaris Dijksma haar rug recht houdt in de onderhandelingen waarin de Franse en Spaanse ministers er alles aan zullen doen om alle scherpe randjes uit de tekst te halen” zegt Kingma “dit is haar kans om niet alleen de Nederlandse belangen maar die van de visserij in heel Europa te verdedigen.”

OCEAN2012 is een alliantie van 183 organisaties die zich bezighouden met het hervormen van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid in de EU (GVB) zij wil overbevissing een halt toe roepen, destructieve vispraktijken stoppen en een eerlijk en een rechtvaardig gebruik van gezonde visbestanden mogelijk te maken.

OCEAN2012 werd opgericht en gecoördineerd door de Pew Environment Group, de natuurbeschermingsafdeling van The Pew Charitable Trusts, een niet-gouvernementele organisatie die streeft naar het beëindigen van de overbevissing in de oceanen overal ter wereld.

De oprichters van OCEAN2012 zijn The Coalition for Fair Fisheries Arrangements, The Fisheries Secretariat, nef (new economics foundation), de Pew Environment Group en Seas at Risk

Seas at Risk is een  Europese associatie van niet-gouvernementele organisaties die samenwerken  om het mariene milieu van de Europese zeeën en de  verder Noordoost Atlantische Oceaan te beschermen en te herstellen.

OCEAN2012 wil een Gemeenschappelijk Visserijbeleid dat

–        Gericht is op herstel en instandhouding van visbestanden boven het Maximum Sustainable Yield (MSY) in 2015, in lijn met de Conventie van Johannesburg,

–        Voorrang geeft aan de diegenen die vissen op de meest ecologisch en sociaal duurzame manier en,

–        Een einde maakt aan milieuschadelijke subsidies en publieke middelen alleen gebruikt voor activiteiten die bijdragen aan het publieke belang.

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s