Europees parlement schrijft visgeschiedenis

Eindelijk einde aan overbevissing en belastinggeld gaat naar duurzame oplossingen.

OCEAN2012 juicht de historische keuze van het Europese Parlement om het Europese Gemeenschappelijk Visserijbeleid te hervormen toe. Decennia lang is de EU er met haar visserijbeleid niet in geslaagd om overbevissing te voorkomen, maar vandaag, 6 februari 2013,  hebben 502 leden van het Europees Parlement gestemd voor het herstel van de Europese visbestanden voor  het jaar 2020.

“502 leden van het Europees Parlement uit alle politieke gelederen hebben vandaag geschiedenis geschreven. Zij hebben hun stem gegeven om een einde te maken aan decennia van overbevissing door de EU en ambitieuze doelen gesteld voor het herstel van de visbestanden,” vertelt Irene Kingma van OCEAN2012. “Met hun stem geven ze een zeer duidelijk signaal af aan de Europese visserijministers. Zij zullen in de aankomende onderhandelingen met het Parlement over het Gemeenschappelijk Visserijbeleid sneller dan zij eigenlijk willen, een einde te maken aan de overbevissing in Europa.”

Niet alleen is vandaag een duidelijk datum gesteld waarop overbevissing moet eindigen,  er is ook afgesproken dat belastinggeld niet langer gebruikt mag worden om de oceanen gesubsidieerd uit te putten maar dat vissers die kiezen voor duurzame werkwijzen beloond worden.

Leden en medewerkers van de Ocean2012 coalities vormen een vis voor het Europees Parlement
Leden en medewerkers van de Ocean2012 coalities vormen een vis voor het Europees Parlement

 

 

 

 

 

 

 

 

In Nederland kwamen vandaag in de discussies over de meerjarenbegroting van de EU perverse Europese landbouwsubsidies ter sprake. In de Tweede Kamer is verzet tegen de verhoging van het landbouwbudget waardoor nog meer gemeenschapsgeld naar een ongezonde bedrijfstak zal stromen. Bas Eickhout, Europarlementarier van GroenLinks, volgt beide dossiers op de voet: “Ik hoop dat het Europese Parlement voor landbouw dezelfde verantwoorde keuzes zal maken als voor visserij” aldus Eickhout “Vandaag heeft het Europese Parlement laten zien dat het kiest voor een duurame toekomst voor Europa.”

“Dit is een mooie dag voor het milieu, vissers en Europa.  Een overweldigende meerderheid van de Europarementariers heeft gestemd voor beëindiging van overbevissing en het herstel van de visbestanden. We verwachten nu een flexibele houding van de Europese visserijministers, in het belang van onze visbestanden en de gemeenschappen die van visserij afhankelijk zijn,” aldus Irene Kingma.

Een film die de gevolgen van overbevissing uitlegt.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s