Woonbedrijven zien omzet met 9,3% dalen maar moeten niet bezuinigen op zichtbaarheid

Woonbedrijven zien omzet met 9,3% dalen en moeten noodgedwongen bezuinigen. Vaak wordt als eerste gesneden in het advertentie- of marketingbudget. Maar dat maakt dat organisaties niet goed zichtbaar zijn. Dat gebrek aan zichtbaarheid na bezuinigingen op advertentiekosten kan worden opgevangen als PR wordt ingezet. 

CBW-Mitex, de branche-organisatie voor ondernemers in wonen, mode, schoenen en sport, heeft vandaag de omzetontwikkeling in 2012 gepresenteerd. Woonwinkels zagen in 2012 hun omzet afnemen met 9,3% ten opzichte van 2011. De crisis en onzekere politiek hebben het vertrouwen van de consument dusdanig aangetast dat deze de hand steeds steviger op de knip houdt. Veel woonbedrijven zullen dus noodgedwongen moeten bezuinigen. PVPR stelt dat waar gesneden gaat worden in reclame- of advertentie-uitingen, er toch nog flinke ruimte is voor promotie door PR-advies in te winnen.

Veel bedrijven besluiten bij financiële tegenslag te bezuinigen op advertentiekosten. Dat betekent echter dat de doelgroep, in dit geval vaak de consument of de branche, dus ook niet op de hoogte is van de producten of diensten van de organisatie. Hierdoor wordt eigenlijk het probleem alleen maar groter want nieuwe klanten weten dan ook de weg niet te vinden. PR, ook wel free publicity, kan deze neerwaartse spiraal doorbreken.

Hoe werkt PR voor de woonbranche of interieurbranche?
PR betekent Public Relations. Hiermee wordt bedoeld het bevorderen van de relatie van een organisatie met haar doelgroepen. Dat gebeurt door deze te blijven informeren en van nieuws te voorzien. Maar waar bij adverteren de doelgroep op de hoogte wordt gebracht door betaalde aandacht, is het bij PR de sport in relevante media publiciteit te krijgen waarvoor niet is betaald. Dat kan door bijvoorbeeld de media regelmatig op de hoogte te brengen van nieuwe producten, nieuwe diensten, nieuws in de organisatie in de hoop dat deze hier over schrijven, of met interviews en achtergrondartikelen.

Het is voor bedrijven vaak erg lastig om te onderscheiden wat nieuws is en wat niet. En vaak weten ze ook helemaal niet eens precies welke bladen door hun doelgroep wordt gelezen en dat ze meer nieuwswaarde hebben dan ze denken. Niet alleen innovatieve producten of de nieuwste trends zijn nieuws. Ook ambacht, geschiedenis of de rol in de eigen regio kunnen ineens verschillende verhalen opleveren. Op die manier kunnen bedrijven toch zichtbaar blijven en aan promotie doen. Bovendien kost het een fractie van wat adverteren zou kosten. Overigens adviseren wij niet om niet te adverteren. Wanneer de crisis is bezworen, of wanneer PR voor een toename in omzet heeft geleid zou er weer gekeken moeten worden naar een optimale mix van communicatiemiddelen waarbij adverteren meegenomen kan worden.

Bent u ondernemer in de woonbranche of interieurbranche en heeft u behoefte aan hulp of advies omtrent publiciteit, PR of mediarelaties. Neem dan contact met ons op.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s