Pit Professionals zet paarden in bij selectie van sollicitanten

Behoefte aan selectiemethode die meer inzicht geeft in het natuurlijk gedrag van een sollicitant leidt tot creatieve oplossingen

HR Intermediair Pit Professionals interviewt jaarlijks honderden sollicitanten, waarbij diverse selectie- en interviewmethodes gebruikt worden. Aangezien veel sollicitanten deze methodes kennen en hierop kunnen oefenen komen vaak dezelfde antwoorden op de vragen terug, en wordt regelmatig een weinig duidelijk of zelfs vertekend beeld van de persoon gegeven. Pit zocht naar een echt onderscheidende selectiemethode die meer laat zien van het natuurlijk gedrag van de kandidaat. Dit in aanvulling op bestaande methodes en zonder hoge kosten te hoeven maken voor dure assessments. Pit besloot bij wijze van experiment onorthodoxe middelen in te zetten; Paarden.

Pit Professionals zet paarden in bij selectie van sollicitanten

Paarden
De methode bleek effectief en wordt inmiddels regelmatig ingezet door Pit Professionals. Oprichter en eigenaar; Mirjam Robart: “Paarden communiceren non-verbaal en weten instinctief het gedrag en lichaamstaal van andere dieren en mensen te herkennen. Hun kwetsbaarheid als prooidier dwingt hen daar heel zuiver op te reageren”. Pit werkt samen met Leonique van Tol van Paléo Paardencoaching, een ervaren coach die gespecialiseerd is in het analyseren en vertalen van interactie tussen mens en paard. “Op basis van de reacties van het paard en de interpretatie daarvan wordt een goed inzicht verkregen in de vaardigheden, competenties, gedragspatronen, voorkeursstijlen, kwaliteiten en valkuilen van de sollicitant. Met deze natuurlijke selectiemethode is het mogelijk om een kwalitatief hoogwaardige match te maken met de organisatiecultuur en de vacature”, aldus Robart.

De sollicitanten voeren samen met het paard verschillende opdrachten uit. De coach gaat met de sollicitanten in gesprek over wat zich in het contact en samenwerking met het paard afspeelt, daarbij wordt steeds de koppeling gemaakt naar het functieprofiel van de opdrachtgever. De opdrachtgever krijgt in het verslag een duidelijk beeld van het natuurlijke gedrag en het ontwikkelperspectief van de sollicitant. Maar ook voor de sollicitant biedt deze methode meer dan een standaard assessment. Anders dan een eindscore of een eindoordeel krijgt de kandidaat een onvergetelijke leerervaring.

Voordelen van de methode

  • Kwaliteitsmatch tussen organisatie, vacature en kandidaat
  • Direct inzicht in het natuurlijk gedrag van de kandidaat
  • Sollicitanten krijgen een leerervaring mee anders dan alleen een oordeel
  • Realiteit en geen simulatie, rollenspellen of casuïstiek
  • Inzicht in overtuigingen die ten grondslag liggen aan het gedrag van de sollicitant
  • Sollicitanten kunnen zich niet trainen of voorbereiden op deze selectiemethode

Workshop
Pit organiseert kosteloos 2 workshops om belangstellenden die te maken hebben met werving en selectie, kennis te laten maken met deze selectiemethode. Deze vinden plaats op 1 februari in Berkhout en op 19 april in Lettele. Aanmelden kan via www.pitprofessionals.nl.


Een reactie op “Pit Professionals zet paarden in bij selectie van sollicitanten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s