De mooiste wijnen van Spanje: Winnaars derde editie Spaans Wijnconcours

Met trots presenteren Vinos de España en Perswijn de uitslag van de derde editie van het Spaans Wijnconcours. In dit concours, dat elke twee jaar wordt gehouden, wordt op zoek gegaan naar de 100 mooiste Spaanse wijnen die in Nederland verkrijgbaar zijn. Ook dit jaar werd gekoppeld aan het concours een verkiezing van de mooiste wijnetiketten georganiseerd. De winnende wijnen worden gepresenteerd in een speciaal voor het concours uitgebracht supplement bij Perswijn nummer 6. Een onmisbaar naslagwerk voor liefhebbers van Spaanse wijn!

Het concours
Voor het concours werden importeurs en Spaanse wijnproducenten uitgenodigd hun beste wijnen boven de € 4,75 in te zenden. De animo was ook dit jaar groot. Maar liefst 224 bodega’s en importeurs zonden in totaal bijna 1000 wijnen in om geproefd te worden door het proefpanel. Dit panel, bestaande uit Nederlandse sommeliers, wijnschrijvers en wijnhandelaren boog zich over het uitgebreide aanbod wijnen in alle kleuren en in alle prijsklassen. Het was voor hen geen eenvoudige opgave om uit al die wijnen de 100 mooiste te selecteren. Er moesten heel wat wijnen afvallen die óók mooi en koopwaardig zijn. Tegelijkertijd waren er wijnen die vanwege hun smaak of kwaliteit absoluut een plaats verdienden. Uiteindelijk zijn er dan ook 106 wijnen overgebleven. Wijnen die ieder om welke reden dan ook tot de top van de Spaanse wijnen mogen worden gerekend.

Etikettenwedstrijd
Steeds meer bodega’s besteden extra aandacht aan het ontwerp van hun etiket. Soms worden hier zelfs bekende kunstenaars of ontwerpers voor aangetrokken. Deelnemers aan het concours is gevraagd ook wijnen in te zenden voor de aan het concours gekoppelde etikettenwedstrijd. In totaal gaven ruim 120 bodega’s en importeurs hier gehoor aan. Hun  etiketten werden door een vakjury, bestaande uit grafisch vormgevers Eveline den Heijer en Huug Schipper, beoordeeld op originaliteit, schoonheid, ontwerp en functionaliteit. Uit het juryrapport volgde een top tien. Deze etiketten werden op www.vinos-de-espana.nl geplaatst waar mensen hun stem konden uitbrengen. Er werd in totaal bijna 1000 keer gestemd.

Opvallend was dat de jurywinnaar bij het stemmende publiek minder populair was. Het winnende etiket volgens de jury is dat van de Finca Río Negro, Tinto 2009. “Bij dit etiket kun je niet heen om de zwarte rivier die in de fles wegstroomt en een verrukkelijke overvloed suggereert. Zo worden etiket en fles een prachtige en mysterieuze eenheid. De symmetrie van de typografie past heel goed bij de uit het midden ontspringende rivier.”

Winnende etiket van de Finca Río Negro, Tinto 2009

Het stemmende publiek koos voor Bodegas Carlos Plaza, Joven 2011.

Winterproeverij
De 100 mooiste Spaanse wijnen zijn te proeven en ontdekken op de Winterproeverij van Perswijn, 21 en 22 oktober in Kasteel Wittenburg te Wassenaar. Hier zijn ook de finalisten van de etikettenwedstrijd te zien. Voor meer informatie over deze proeverij kunt u kijken op www.perswijn.nl/winter

In het document Prijswinnaars Spaanse Wijnconcours treft u een overzicht met winnaars per categorie en enkele opvallende resultaten. Perswijn nummer 6 en het supplement liggen vanaf 17 september in de betere boekhandel.

Voor meer informatie over het concours en Spaanse wijnen kijk op www.100mooiste.nl

Over ICEX/Vinos de España
Vinos de España is een onderdeel van het Spaans Promotie Centrum op de Economische en Commerciële Afdeling van de Ambassade van Spanje in Nederland en handelt namens ICEX (Instituto Español de Comercio Exterior). Vinos de España geeft marktinformatie aan Spaanse exporteurs, Nederlandse importeurs en specifieke informatie over Spaanse wijnen aan Nederlandse wijnprofessionals. Vinos de España richt zich met diverse campagnes op de Nederlandse wijnprofessionals en de consument.

Over Perswijn
Perswijn is het grootste onafhankelijke Nederlandstalige wijnmagazine in de Benelux, dat met een oplage van 12.000 meer dan 25.000 lezers weet te bereiken. Het is het oudste Nederlandse wijntijdschrift dat zich richt op de consument en vakhandel. Door de kwaliteit is Perswijn ook voor de professional -in handel en horeca- een belangrijk en toonaangevend wijnmagazine.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s