In Perswijn #5

IN PERSWIJN NUMMER 5

  • Beaujolais is onmiskenbaar Beaulojais
  • Proeven en praten in de Alsace
  • Perswijn Winterproeverij 21 en 22 oktober
  • Hongaarse wijn: meer precisie, meer zuiverheid
  • Diploma: wordt het SVEN of WSET?
Perswijn #5

Beaujolais is onmiskenbaar Beaujolais
Een uniek terroir, een eigen druivenras en een speciale vinificatiemethode: de Beaujolais heeft zo’n beetje alles om unieke wijnen te maken. En als dat allemaal op z’n plek valt, heb je écht iets moois. In dit artikel de belangrijkste gegevens over klimaat, bodem en wijnmakerij bij elkaar, met speciale aandacht voor de vinification beaujolaise. Maar natuurlijk ook: de lekkerste wijnen en de beste adressen.

Proeven en praten in de Alsace
Wordt het weer wat met de Alsace? De wijnen ervandaan hebben het de afgelopen jaren moeilijk gehad. Zie hun sterk geslonken aandeel op prijslijsten van importeurs en wijnkaarten in restaurants. Sinds 1999 halveerde de export naar Nederland. Waar ligt dat aan? Aan te veel restsuiker? Gebrek aan precisie? En wat doet de Alsace eraan om het verloren terrein weer te heroveren?

Hongaarse wijn: meer precisie, meer zuiverheid
Onlangs presenteerde de Hongaarse ambassade in Den Haag een aantal Hongaarse wijnen van tien importeurs. René van Heusden ging erheen, proefde en zag dat het goed was.

Perswijn Winterproeverij
Met het succes van de Perswijn Zomerproeverij op 20 mei jl. nog vers in het geheugen, wordt er alweer hard gewerkt aan het winterse zusje: de Perswijn Winterproeverij. Die zal plaatsvinden op 21 en 22 oktober in Kasteel de Wittenburg in Wassenaar. Hier presenteren we winterse wijnen voor koude en korte dagen, waaronder biologische en Fair Tradewijnen, topwijnen uit Duitsland en de mooiste Spaanse wijnen. Daarnaast zijn er natuurlijk zoals altijd diverse interessante workshops over wijn en wijn-spijs. Zowel consumenten als professionals kunnen op deze proeverij nieuwe wijnen van over de hele wereld ontdekken.

Diploma: wordt het SVEN of WSET?
Wijncursussen genieten een groeiende populariteit. Helaas sluiten niet alle wijnopleidingen in Nederland aan op de actualiteit en worden er door opleiders certificaten afgegeven die geen enkele waarde hebben. Bezitters van deze certificaten worden dan niet toegelaten tot officiële opleidingen, en dat kan leiden tot veel onbegrip en ergernis. Het volgen van een cursus met duidelijk vastgelegde eisen, zoals van SWEN of WSET, verdient dan ook de voorkeur.

Dit en uiteraard de beste wijn-spijssuggesties, proefnotities, achtergronden en nog veel meer!

Perswijn nummer 5 ligt nu in de winkel.

Over Perswijn
Perswijn is het grootste onafhankelijke Nederlandstalige wijnmagazine in de Benelux, dat met een oplage van 12.000 meer dan 25.000 lezers weet te bereiken. Het is het oudste Nederlandse wijntijdschrift dat zich richt op de consument en vakhandel. Door de kwaliteit is Perswijn ook voor de professional -in handel en horeca- een belangrijk en toonaangevend wijnmagazine.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s