Europese Commissie schrijft geschiedenis met voorstel voor geleidelijke afschaffing van sleepnetvisserij op diepzeesoorten

Met voorstel voor afschaffen destructieve sleepnetten toont Commissaris Damanaki zich wereldwijd pleitbezorger van kwetsbaar zeeleven

Met een initiatief dat bijdraagt aan de bescherming van één van de meest diverse gebieden op aarde, heeft de Europese Commissie gisteren, 20 juli, een voorstel ingediend om de destructieve diepzeevisserij met sleep- en haringnetten in het noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan gefaseerd af te schaffen.  De Pew Environment Group prijst EU Commissaris voor Maritieme Zaken en Visserij, Maria Damanaki, om dit daadkrachtige voorstel dat een eind moet maken aan deze schadelijke en milieuonvriendelijke methoden van diepzeevisserij. Mariene wetenschappers hebben onomwonden geconcludeerd dat diepzeevisserij met sleepnetten de meest directe en verspreide bedreiging vormt voor kwetsbare ecosystemen in de diepzee. Deze ecosystemen herbergen een diversiteit aan leven  – grotendeels nog niet gedetermineerd – die mogelijk groter is dan de biodiversiteit in het Amazone-regenwoud.

“Wij feliciteren Commissaris Damanaki met haar doortastende voorstel om het beheer van diepzeevisserij grondig op de schop te nemen en de eerste stap te nemen op weg naar afschaffing van de meest destructieve vorm van visserij,” reageert Matthew Gianni, beleidsadviseur van de Pew Environment Group en de Deep Sea Conservation Coalition. “Het is nu aan de Europese Visserijministers en het Europees Parlement om even daadkrachtig de wetgeving goed te keuren zodat het voorstel van de Commissaris uitgevoerd kan worden en er een eind komt aan destructieve diepzeevisserij.”

De diepzeevisserijvloot van de Europese Unie (EU) is één van de grootste ter wereld. In het noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan, waar intensief gevist wordt, is de EU verantwoordelijk voor 75 procent van de totale vangst van diepzeesoorten. “Indien het voorstel van de Commissie wordt aangenomen, wordt de EU een wereldwijde verdediger van het mariene leven in de diepzee en beschermt zij kwetsbare diepzeesoorten en ecosystemen tegen de schadelijke gevolgen van destructieve visserij met sleepnetten,”  vervolgt Gianni.

In Out of the Abyss, een beleidsanalyse die eerder dit jaar werd gepubliceerd, opperde de Pew Environment Group ideeën hoe de EU haar regelgeving inzake diepzeevisserij kan hervormen in overeenstemming met een reeks resoluties van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties met betrekking tot de bescherming van kwetsbaar leven in de diepzee.  De geleidelijke afschaffing van destructieve vispraktijken zoals diepzeevisserij met sleepnetten is één van de belangrijkste aanbevelingen van Pew.

Pew steunt het voorstel van de Commissie maar dringt er bij het Europees Parlement en de EU-lidstaten op aan nog een stap verder te gaan:  verplicht stellen dat de gevolgen van alle diepzeevisserij geïnventariseerd worden, niet alleen die van nieuwe vormen van visserij; verplicht stellen dat diepzeegebieden voor visserij worden gesloten indien bekend is of  waarschijnlijk is dat kwetsbare mariene soorten daar voorkomen, tenzij deze gebieden beheerd kunnen worden en grote schadelijke gevolgen zo kunnen worden vermeden; verplicht stellen dat alle vangsten, ook bijvangst, duurzaam zijn; verplicht stellen dat alle bijvangst aan land wordt gebracht tenzij het teruggooien van vangst voldoende gerechtvaardigd is (zoals grote kans op overleven).

Frankrijk en Spanje exploiteren de grootste vloten voor diepzeevisserij met sleepnetten in het noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan. De Pew Environment Group doet een beroep op Frankrijk en Spanje om zich net zo daadkrachtig op te stellen als Maria Damanaki en op basis van het voorstel van de Commissie regels te stellen waarin ook bovenstaande extra maatregelen worden opgenomen.

1.     Resoluties van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties 59/25 (2004), 61/105 (2006), 64/72 (2009) en 66/68 (2011). Resoluties met betrekking tot duurzame visserij, waaronder de overeenkomst uit 1995 voor invoering van de bepalingen van het VN-zeerechtverdrag (UNCLOS) van 10 december 1982 met betrekking tot het behoud en beheer van visbestanden en migrerende visbestanden en gerelateerde instrumenten. Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. http://www.un.org/Depts/los/general_assembly/general_assembly_resolutions.htm

2.     Pew Environment Group (2012). Out of the Abyss: Transforming EU rules to protect the deep sea. Pew Environment Group. Washington, D.C.  januari 2012. Beschikbaar online op: http://www.pewenvironment.org/news-room/reports/out-of-the-abyss-transforming-eu-rules-to-protect-the-deep-sea-85899369312


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s