Vier Voeters redt de laatste drie particulier gehouden beren in Polen

Succesvolle redding van bruine beren in nood
Vier Voeters redt de laatste drie particulier gehouden beren in Polen

De internationale dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters, heeft met ondersteuning van de dierenwelzijnsorganisatie Viva, de laatste drie beren gered die door particulieren werden gehouden. Met deze laatste redding is een einde gekomen aan het illegaal in bezit hebben van beren in Polen.

In een uithoek van Korabiewice leefden de drie beren al jaren in kleine kooien. Voordat zij naar Korabiewice werden gebracht, werden de beren misbruikt voor hondengevechten en circusvoorstellingen. De eigenaar was ook in het bezit van honderden honden, katten, koeien, paarden en geiten. Velen dieren stierven van de honger of aan opgelopen verwondingen die niet behandeld werden. De gezondheid van de beren was zeer slecht. “De beren zijn ondervoed en hebben ernstige gedragsstoornissen” aldus Carsten Hertwig, hoofd Berenprojecten bij Vier Voeters. “Hun rotte tanden en ontstoken tandvlees moet onmiddellijk worden behandeld. Wij veronderstellen dat zij vreselijke kiespijn hebben en daardoor niet goed kunnen eten”.

De Poolse dierenwelzijnsorganisatie Viva heeft het verwaarloosde onderkomen overgenomen en heeft Vier Voeters gevraagd de verantwoordelijkheid voor de beren over te nemen. Afgelopen vrijdag heeft een internationaal dierenartsenteam van Vier Voeters eerste hulp verleend aan de beren en hen onderzocht en behandeld. Een Duitse tandarts behandelde hun verwaarloosde gebitten. Op basis van hun behoefte worden de dieren nu naar behoren gevoed en medisch behandeld. Tijdens de operatie maakten andere werknemers van Vier Voeters direct een ongebruikt verblijf gereed voor de beren, en installeerden daar een veiligheidshek en zorgden voor gedragsverrijking. Een dag na de operatie betraden de beren voor het eerst hun nieuwe onderkomen. “Wij hopen dat de beren hier de komende maanden zullen aansterken” aldus Cartsen Hertwig.“Volgend jaar verplaatsen wij de beren naar een groot berenopvangcentrum dat wij samen met een Poolse dierentuin zullen oprichten”.

Vier Voeters probeert al een aantal jaren de omstandigheden voor het houden van bruine beren te verbeteren in Polen. In 2011 redde de dierenwelzijnsorganisatie drie illegaal gehouden beren en bracht hen over naar het berenopvangcentrum Müritz in Duitsland. In mei 2012 heeft de Poolse regering het particulier in bezit hebben van bruine beren verboden. Met het redden van de beren in Korabiewice is Vier Voeters erin geslaagd de laatste drie privé gehouden beren in Polen in veiligheid te brengen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s