EU subsidies werken illegale praktijken en overbevissing in de hand

Hoe vaak moeten wij voor onze vis betalen als het aan de Europese visserijministers ligt?

“Het subsidiëren van overbevissing betekent het subsidiëren van falen op het milieu- en economische vlak”

Op maandag 14 mei komen de Europese Ministers van Visserij bijeen in Brussel. Zij bespreken dan controversiële voorstellen van de Europese Commissie over duurzame vangstlimieten en toekomstige subsidies aan de Europese visserijsector. Voorafgaand aan deze vergadering licht OCEAN2012 in een brochure de schadelijke invloed van overbevissing op ons dagelijkse leven toe. Hierin wordt uiteengezet hoe met geld van de Europese belastingbetaler overbevissing wordt gestimuleerd.

In het Europese deel van de Atlantische Oceaan is 63 procent van de beoordeelde visbestanden overbevist. In de Middellandse Zee geldt dat voor 82 procent van de bestanden en in de Oostzee voor vier op de zes. Dit is voornamelijk het gevolg van een slechte besluitvorming op basis van kortetermijndenken. En aangezien de visbestanden zijn afgenomen, hebben subsidies overbevissing in de hand gewerkt omdat de kosten van vissen werden verlaagd en tegelijkertijd de capaciteit van de vissersvloten werd vergroot. De Wereldbank en de FAO schatten dat de overbevissing mondiaal jaarlijks $ 50 miljard kost, in Europa is dat rond de $ 3,2 miljard voor slechts 43 visbestanden.

“Het subsidiëren van overbevissing betekent het subsidiëren van falen op het milieu- en economische vlak terwijl gezonde visbestanden meer visserij en meer werkgelegenheid voor armere gemeenschappen kunnen betekenen,” aldus Markus Knigge, woordvoerder van OCEAN2012, een coalitie van ruim 160 organisaties die zich inzetten om een einde te maken aan overbevissing in de EU. “Wij beseffen dat het moeilijk is om na zo veel jaren van mismanagement het tij te keren; maar publiek geld moet worden besteed aan het herstel van de visserij, niet om overbevissing te stimuleren.”

Dit zijn enkele voorbeelden van hoe wij als burgers steeds weer opnieuw voor vis betalen:

  • Tussen 2000 en 2008 werd er € 33,5 miljoen aan subsidie besteed aan het moderniseren van de vloot die op de bedreigde blauwvintonijn vist;
  • Jaarlijks wordt circa € 850 miljoen aan Europese subsidie uitgetrokken voor het ondersteunen van structurele maatregelen, zoals het moderniseren van vaartuigen, maar is er nog geen € 50 miljoen beschikbaar voor controle en handhaving en er wordt minder dan € 50 miljoen aan subsidie verleend voor het verzamelen van wetenschappelijke gegevens; en
  • Diverse bedrijven die zich bezighouden met illegale visserij, krijgen nog altijd subsidie van Europa.

Alle brochures van OCEAN2012 over de gevolgen van overbevissing vindt u op http://ocean2012.eu/publications/63-how-overfishing-impacts-you

Het rapport Lost at sea: £2.7 billion and 100,000 jobs waarin de kosten van de overbevissing van 43 bestanden voor de EU worden gespecificeerd, staat op http://www.neweconomics.org/press-releases/lost-at-sea-27-billion-and-100000-jobs

Informatie over OCEAN2012 en het voorstel voor een hervormd visserijbeleid staan op www.OCEAN2012.eu

OCEAN2012 is een alliantie van organisaties die zich bezighoudt met het hervormen van het Europese visserijbeleid. Zij wil overbevissing een halt toe roepen, destructieve vispraktijken stoppen en een eerlijk en een rechtvaardig gebruik van gezonde visbestanden mogelijk maken. OCEAN2012 is opgericht en wordt gecoördineerd door de Pew Environment Group, de natuurbeschermingsafdeling van The Pew Charitable Trusts, een NGO die streeft naar het beëindigen van de overbevissing in de oceanen overal ter wereld.


Een reactie op “EU subsidies werken illegale praktijken en overbevissing in de hand

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s