Het einde van de paling, kabeljauw en zalm? De impact van overbevissing op uw eetpatroon.

Van Oost tot West, van Noord tot Zuid hebben Europeanen altijd genoten van heerlijke visgerechten. Die staan echter steeds minder vaak op het menu…..

De schaarste door overbevissing van de ooit gangbare vissoorten heeft de prijzen dusdanig opgedreven dat veel Europeanen het domweg niet meer kunnen betalen.

In Polen staat hierdoor deze kerst in nog maar een enkel huishouden de ooit zo traditionele steur op tafel. En in Griekenland is Taramasalata, eeuwenlang de betaalbare maaltijd voor Grieken uit de midden- en arbeidersklasse, vanwege de schaarste nog maar zelden gemaakt van Kabeljauw. De herkenbare rood-rose kleur komt inmiddels van kleurstoffen.

Kabeljauw is uberhaupt een delicatesse geworden want door de schaarste onbetaalbaar. Onze lekkerbekjes zijn dan ook bijna nooit meer gemaakt van deze vis.

En hoe staat het met de zalm? of paling?

In deze brochure laat Ocean2012 zien wat overbevissing betekent voor de eetgewoonten van mensen in heel Europa. De brochure maakt deel uit van een serie die illustreert welke impact overbevissing heeft op mensen en mariene ecosystemen heeft.

Taramasalata (image courtesy of BBC)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s