Grootspraak 2012: Merlet Restaurant van het Jaar 2012, De Burgemeester Wijnrestaurant van het Jaar 2012


Vandaag werd in Restaurant Merlet te Schoorl Grootspraak 2012, de enige restaurantgids voor wijnliefhebbers, gepresenteerd.  De nieuwe editie wijst wijnliefhebbers ook in 2012 nóg beter de weg naar die restaurants waar grote liefde voor de wijn gecombineerd wordt met topgastronomie.

De onderscheidingen
Los van de waardering in punten voor restaurants, trosjes voor de wijnkaart of glaasjes voor wijnbars kent Grootspraak elk jaar onderscheidingen toe in drie categorieën; Restaurant van het Jaar, Wijnrestaurant van het Jaar en Wijnbar van het Jaar. De keuze hiervoor wordt gemaakt aan de hand van dat extra, dat bijzondere of onderscheidende dat op die plaats wordt geboden. Soms zelfs in vergelijking met collega’s met een hogere score in punten, trosjes of glaasjes.

De winnaars dit jaar zijn:

  • Restaurant van het Jaar 2012 – Restaurant Hotel Merlet, Schoorl
  • Wijnrestaurant van het Jaar 2012 – De Burgemeester, Linschoten

In Restaurant-Hotel Merlet  zorgen Carla en Martin van Bourgonje door  uitstekend  personeelsbeleid dat kwaliteit kan bloeien.  Kwaliteit die uitzaaide naar veel  collega’s. Kwaliteit die ook maakte dat Timo Munts hier kon doorgroeien tot wat hij nu is,  een fantastische kok  die vermoedelijk nog niet aan zijn top is.  Uiteraard ondersteund door alle andere mensen voor en achter.  Een waardige drager van onze titel Restaurant van het Jaar 2012

De Burgemeester  is een restaurant waar de wijn al jarenlang zo goed is. Zo lang dat je het bijna gewoon gaat vinden.  Wat een liefde, wat een aandacht. Een heel  fraai restaurant.  En dan ook nog topbediening en een heel beste chef in de keuken.  Daar kan patron Bernard Tesink trots op zijn.  Een fantastisch Wijnrestaurant van het Jaar 2012.

Dit jaar helaas Wijnbar van het Jaar. Vorig jaar constateerden we dat er niet veel ontwikkeling zit in deze categorie. Dat is nog steeds het geval. Geen van de bars haalde het niveaus van eerdere winnaars.

De punten, de trosjes en de glaasjes.

Punten voor restaurants
Aan de top is de waardering in punten deels gelijk gebleven. Oud Sluis staat bovenaan met de heel bijzondere waardering van 9.9. Gevolgd door De Librije op 9.5. Ook een 9.5 voor Beluga Maastricht en Inter Scaldes in Kruiningen. Maar wat een fantastische ontwikkeling daaronder. Van het vorig jaar genoemde drietal dat dichtbij het hoogste podium stond hebben twee het ook daadwerkelijk gehaald. Mario Ridder van De Zwethheul en Jacob Jan Boerma van De Leest kunnen dan ook trots zijn op hun 9,5. Maar daar houdt het niet mee op. Op de posities net daarna zien we Boreas en Ciel Bleu doorkomen. Verder nog een paar voorbeelden van stijgers:   Apicius in Bakkum , Schulten Hues in Zutphen, Le Marron in Malden.  Wat heerlijk dat Beyerick in Zeist weer in de punten valt. En wat missen we jammer genoeg Gerrit Greveling van Chalet Royal in ’s Hertogenbosch.  We hopen op zijn terugkeer, er zijn geruchten… Opvallend bij de nieuwe restaurants, -een kleine vijfendertig toch weer- de vaak uitstekende verhouding tussen prijs en kwaliteit. En dikwijls de bijzondere aandacht voor de wijn.  Verspreid over het land wat voorbeelden.  Anna in Amsterdam, La Folie in Zaltbommel, Hanssen in Oisterwijk, Jerôme in Valkenburg (L),  Op Buuren in Maarssen, Wereldmuseum in Rotterdam en Wiesen in Eindhoven.

Trosjes voor wijnrestaurants
Voor de beoordeling in trosjes hebben we onze criteria nóg duidelijker gemaakt.  Enkele elementen daaruit. De mogelijkheid tot overleg, de inzet van de wijnen in het arrangement. Het niet alleen aanbieden van port bij alle kaas. Daardoor hebben we in een enkel geval zelfs een restaurant met een topwijnkaart en een top-sommelier iets lager gewaardeerd vanwege onvoldoende ‘meedenken’. Er zijn nieuwe vijf trosjes. Deels door onze scherpere analyse, deels doordat er nog meer focus is gekomen bij het restaurant zelf. We noemen AvantGarde van Groeninge en Savelberg en Bottles als absolute verrassing in Zeeland. Er zijn ook heerlijke nieuwe vier trosjes, voorbeelden: Theater Bouwkunde, Bolenius,  Wereldmuseum.   En dat verrassende Amberes in Utrecht.

Glaasjes voor wijnbars
Ondanks dat we dit jaar in deze categorie geen onderscheiding toekennen is er gelukkig wel een verheugende aanwas in aantal. Van Breda, tot Zeist tot in Rotterdam zijn er nieuwe zaken bijgekomen. En een reeds bestaande wijnbar als JiuNu in Eindhoven profileert zich duidelijker naast het restaurant. Onze eerdere Wijnbars van Het Jaar, Bubbles & Wines en Vyne, beide in Amsterdam,  handhaven zich op hetzelfde hoge niveau. Dus we herhalen onze mantra van vorig jaar: Forza regio! Forza 010!  We hopen op meer in Grootspraak 2013.

Patron Martin van Bourgonje en chef Timo Munts van Restaurant Hotel Merlet te Schoorl

Grootspraak 
Grootspraak is dé restaurantgids voor de wijnliefhebber. Geschreven met het hart op de tong en met verstand van zaken. Waar kun je goed eten maar krijgt ook de wijn de aandacht die hij verdient. Voor iedereen die antwoord wil op die vraag is Grootspraak vanaf 28 november verkrijgbaar. Nog net op tijd voor schoen of boom.
Grootspraak kost € 12,50 en is o.a. te bestellen via www.grootspraak.nl en verkrijgbaar in geselecteerde boekhandels.

De gids is ook als iPhone App. verkrijgbaar.

Grootspraak wordt uitgegeven door Perswijn Media en Evenementen. Perswijn is het grootste onafhankelijke Nederlandstalige wijnmagazine in de Benelux, dat met een oplage van 12.000 meer dan 25.000 lezers weet te bereiken. Het is het oudste Nederlandse wijntijdschrift dat zich richt op zowel de consument als de vakhandel. Door de kwaliteit is Perswijn dus ook voor de professional -in handel en horeca- een belangrijk en toonaangevend wijnmagazine.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s