Documentaire van Marijke de Schepper eerste aflevering van nieuw seizoen mannenfavoriet Megastructures

Eerste Nederlandse productie van een internationaal format op National Geographic Channel

“Als de mannen een grote mond hadden, kregen ze die gewoon terug van mij!”

Twee enorme bruggen, samen langer dan 80 voetbalvelden en de diepste afgezonken verkeerstunnel ter wereld verbinden het schiereiland Geoje met Busan, de tweede stad van Zuid Korea. Alles aan het project is groots en de uitdagingen zijn gigantisch. Diepzee omstandigheden, aardbevingen en zelfs tyfoons moeten overwonnen worden. De Koreanen hebben nooit eerder een afgezonken tunnel gebouwd, dus schakelen ze het Nederlandse Strukton in. Producente en Regisseuse Marijke de Schepper reisde drie jaar lang heen en weer tussen Nederland en Zuid-Korea om de totstandkoming van dit project – de Busan Geoje Fixed Link – vast te leggen op film. Het is de eerste Nederlandse productie van een internationaal format op de zender. Haar documentaire ‘Korean Superlink’ opent daarom de nieuwe reeks afleveringen van het populaire Megastructures. Zondag 25 september om 21.00 uur beleeft de documentaire haar Nederlandse première op National Geographic Channel.

Marijke de Schepper

In totaal verbleef Marijke bijna 7 maanden in Zuid Korea en draaide mee in een absolute mannenwereld. De opnames in Korea begonnen in eerste instantie voor een film die in te zetten zou zijn voor corporate doeleinden van Strukton. Maar Marijke had het idee dat er meer mogelijk was met dit indrukwekkende project. “Het project was zo bijzonder dat ik het jammer had gevonden voor Strukton als het bleef bij een bedrijfsfilm”, aldus Marijke. Het was een lange weg maar ruim anderhalf jaar later, ging de telefoon en zei een Amerikaanse stem: “Marijke, you have a green light for the Korea project. Looks like you have your first worldwide Megastructures show!” Er werd gedraaid op meerdere plaatsen in Zuid Korea en Nederland. Het contract en productionele afspraken verliepen met Washington en de postproductie gebeurde uiteindelijk in London, Orlando en Amsterdam. Soms wist ik niet meer in welke tijdzone ik nou eigenlijk aan het werk was”, aldus Marijke.

Korean Superlink. Eerste in serie nieuwe Megastructures

Marijke is eigenaar van haar eigen productiebedrijf UMA.i productions in Amsterdam en producente en regisseuse van diverse audiovisuele producties. In die hoedanigheid heeft ze al vaker gefilmd in typische mannenwerelden. Zo volgt ze al sinds 2003 verschillende onderdelen in de bouw van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam. “De bouw is een vrij directe wereld. Dat is soms best hard. Nee is nee en ja is ja en als ze jou niet leuk vinden, dan hoor je dat ook. Groot voordeel is dat je wel weet waar je aan toe bent, geen poespas, en daar wende ik snel aan. Als de mannen een grote mond hadden, kregen ze die gewoon terug van mij! Ik werd onderdeel van het team. Dus ’s avonds dronk ik gewoon met de mannen een biertje en soju (Koreaanse Korenwijn). Dat waren mooie momenten”.

Weken werken op zee in een droog klimaat, pontons op en af, spullen sjouwen, in de winter soms ijzige kou, lange dagen; het zijn best extreme condities en je wordt er niet mooier op als vrouw. “Na een draaiperiode keerde ik terug naar huis met haar van stro, zonder nagels, overal blauwe plekken en schrammen. Ik had iedere keer een week nodig om, zoals ik dat noem, weer vrouw te worden. Maar het was het meer dan waard.”

Busan Geoje Fixed Link – afzinktunnel
De onderwatersnelweg van de Busan Geoje Fixed Link is één van de diepste en langste afzinktunnels in de wereld, met een diepte van 48 meter en totale lengte van 3,2 kilometer. Achttien tunnelelementen zijn door het Nederlandse bedrijf Strukton Afzinktechnieken afgezonken in een zeestraat die in directe verbinding staat met de Oost-Chinese Zee en de Stille Oceaan. Door extreme weersomstandigheden was de aanleg een grote uitdaging voor ingenieurs. Sinds december 2010 is de Busan Geoje Fixed Link geopend voor verkeer, hiermee is de reistijd van Busan naar Geoje teruggebracht van ruim 2,5 uur tot slechts veertig minuten.

Busan Geoje Fixed Link

‘Korean Superlink’ ging op 1 september wereldwijd in première op National Geographic Channel International. Op zondag 25 september om 21.00 uur gaat de documentaire in première op National Geographic Channel Nederland.


2 reacties op ‘Documentaire van Marijke de Schepper eerste aflevering van nieuw seizoen mannenfavoriet Megastructures

 1. Als gepensioneerd Projectadministrateur NS Infrabeheer, was ik enorm
  geinteresseerd in deze film op Geografic Chanel.
  Het was een knap stuk werk. In een woord;geweldig!!
  Ik probeer alleen nog te achterhalen of hiervan een DVD te verkrijgen
  is.
  Gaarne uw oplossing.
  F.J.A.van der Vegte
  Schoollaan 17
  3951 BV Maarn.

  Like

  1. Geachte heer/mevrouw van der Vegte, Helaas bent u in dat geval bij ons aan het verkeerde adres. Ik kan u hier niet mee helpen. U zou het kunnen proberen bij National Geographic zelf? Overigens wordt de documentaire nog wel herhaald. U kunt wellicht op de programmering van National Geographic zien wanneer.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s