Subsidies hebben negatief effect op winst en duurzaamheid visserij Noordzee

Reactie Ocean2012 op Onderzoek naar subsidies visserij in de Noordzee

De Europese visserij bevindt zich in een crisis. Bijna twee derde van alle commercieel beviste soorten worden overbevist en 20 procent van de door de EU geavaleerde soorten wordt in hun voorbestaan bedreigd.  Al jaren lopen visbestanden terug en het lukt de overheid maar niet om met maatregelen te komen om het tij te keren. Korte termijn belangen en angst voor het verlies van stemmen bepalen de politieke agenda en ondanks goede bedoelingen verdwijnen duurzame lange termijn visies keer op keer van tafel.

Een belangrijk middel dat de politiek heeft om visserij te beïnvloeden is subsidies. Nog altijd worden subsidies voornamelijk gebruikt voor niet duurzame doelen zoals modernisering en het (tijdelijk) uit de vaart nemen van schepen.

Voorbeelden van niet effectieve of zelfs schadelijke subsidies:

  • Modernisatie subsidies: deze subsidies werden gebruikt om schepen effectiever te laten vissen (betere netten, navigatie en motoren) en hebben ervoor gezorgd dat de capaciteit (hoeveelheid vis die gevangen kan worden) in de laatste decennia explosief is toegenomen.
  • “ Scrapping” subsidie: subsidie op het uit de vaart nemen van schepen bedoeld om overcapaciteit terug te dringen. Hoewel de theorie hierachter goed is (minder vissersschepen zorgt voor een vermindering van de hoeveelheid gevangen vis) leidt dit in de praktijk niet tot een afname van de capaciteit omdat het de oude schepen die minder effectief vis kunnen vangen zijn die uit de vaart genomen worden terwijl nieuwe schepen met een veel grotere capaciteit dan de hoeveelheid beschikbare vis overblijven.
  • Brandstof subsidies zowel direct (compensatie voor hoge brandstofprijzen) als indirect (vrijstelling van belasting op brandstof zorgt ervoor dat er geen stimulans is om te investeren in energie zuinige alternatieven.

Studie
Vorige week (26 mei) is een studie verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS-One (Public Library of Science – One) waar voor de Noordzee gekeken wordt naar de effecten van subsidies op visserij in de afgelopen 20 jaar. De conclusies zijn dat subsidies ervoor gezorgd hebben dat zowel de winsten die behaald kunnen worden uit visserij als de hoeveelheid te vangen vis negatief beïnvloed worden door subsidies.

Subsidies zorgen ervoor dat schepen kunnen blijven vissen, zelf als de visbestanden sterk teruglopen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de huidige vissersvloot veel te groot is ten opzicht van de hoeveelheid beschikbare vis om te vangen.  Het in de vaart houden van al die schepen kost veel geld dit drukt zwaar op de winsten die uit visserij behaald kunnen worden.

De studie toont aan dat 208miljoen euro subsidie die in de periode 1991-2003 naar Noordzee visserij is gegaan voor een winstvermindering van 71 miljoen hebben gezorgd.

Lees het artikel hier:  http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0020239

Rol van de EU
OCEAN2012 gelooft dat vissen in de toekomst alleen mogelijk zal blijven als een einde gemaakt wordt aan milieuschadelijke subsidies zoals die in het verleden verstrekt zijn en de nadruk komt te liggen op ecologisch, sociaal en economisch duurzame visserij.

De herziening van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid van de Europese Unie (GVB) biedt de mogelijkheid voor eens en altijd schoon schip te maken en vanaf nu de nadruk te leggen op een visserij die goed is voor de oceanen, de vissers en de consument.

www.ocean2012.eu


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s