Meer met de Zee – Ocean2012

Mensen leven al millennia samen met de zee maar de laatste jaren horen we steeds meer nieuws over hoe slecht het gaat met de zee. Overbevissing, vervuiling en klimaat-verandering hebben ervoor gezorgd dat we de zee niet langer kunnen zien als een hoorn des overvloeds. Tijd om pas op te plaats te maken en ons af te vragen hoe we in de toekomst van de zee kunnen blijven genieten zonder schade toe te brengen. In het kader van European Fish Week organiseert Ocean2012 op 8 juni het symposium “Meer met de Zee”.

Hier kunt u kennis maken met een grote verscheidenheid aan projecten waarbij op een nieuwe manier wordt gekeken naar hoe we op een duurzame manier uit de zee kunnen blijven oogsten. Sprekers vertellen over innovaties in visserij en viskweek, maar ook een zeewierboerderij en een windfarm komen aan bod. Een kookboekschrijfster en duurzame duikers maken de sprekerslijst compleet.

Corey Arnold / Ocean2012 'The Netherlands'

Aansluitend kunt u genieten van een borrel waar hapjes met “de smaak van de zee” worden geserveerd. Sprekers deze dag zijn:

• Willem Bandenburg van Imares duurzame zeewier teelt (zeewier boerderij Oosterschelde)
• Barbara de Goede van Goede vissers (kleinschalige visserij Waddenzee)
• Lisette Kreischer, schrijfster van Non-fish-a-licious (visvrij kookboek)
• Klaudie Bartelink van Stichting Duik de Noordzee schoon (duurzame duikers)
• Dr R.E Waterman van Building with Nature (innovaties op zee)
• Rinus Platschore van Stichting de Zeeuwse Tong (aquacultuur in een gesloten systeem)
• Chris Westra van Energie Centrum Nederland (ECN) over windparken op zee
• Een nog nader te bepalen vertegenwoordiger van Noordzee visserij

Fotografietentoonstelling
Het symposium wordt begeleid door een tentoonstelling georganiseerd door Ocean2012 met foto’s van Europese visserij door de Amerikaanse fotograaf Corey Arnold, historische foto’s van Noordzee visserij uit het Spaarnestad archief, abstracte foto’s van tropisch zeeleven door fotograaf Dos Winkel en onderwater foto’s uit de Noordzee van stichting Duik de Noordzee schoon en van fotograaf Udo van Dongen.

Corey Arnold / Ocean2012 'The Netherlands'

Deelname aan de dag is  gratis, u kan zich voor de dag opgeven via: meermetdezee@ocean2012.eu

uitnodiging EFW symposium Ocean2012

Museon Den Haag

Een bezoek aan het Museon is een ontdekkingstocht langs de natuurlijke en culturele rijkdommen op aarde en geeft een verrassende blik op de invloed die de mens daarop heeft. In de permanente expositie Jouw wereld, Mijn wereld vind je thema;s als Mijlpalen in de ontwikkeling van de mens (Met zevenmijlslaarzen van aapmens tot Homo sapiens), Graven in de stad (Het verhaal van het verleden sluimert onder onze voeten), Alle energie komt van de zon (Hoe maakt de mens er duurzaam gebruik van?) en De bezielde wereld (Het verlangen naar zingeving in een chaotische wereld). En De blauwe Planeet (Over het wonderbaarlijke ecosysteem in de zeeën en oceanen. De zee – de bron van al het leven).

Naast vaste tentoonstellingen is er een breed spectrum aan thematentoonstellingen te zien en zijn er ook tijdelijke exposities te bezichtigen, zoals Wetenschap verandert je wereld, over het gegeven dat wetenschappelijke doorbraken ons wereldbeeld hebben veranderd en dat zullen blijven doen. Behalve aan het menselijk leven en denken, voortschrijdende kennis over gezondheid, bedreigingen en dynamiek van het systeem aarde en het groeiende inzicht in onzichtbare kwantumdeeltjes en micro-organismen), wordt er in deze expositie ruimschoots aandacht gegeven aan ethiek en de grenzen van wetenschappelijk onderzoek.

Voor het uitgebreide programma en activiteitenoverzicht, kijk op www.museon.nl


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s