Moeders winkelen veel minder vaak dan ze zouden willen omdat ze bang zijn dat hun kind zich gaat misdragen

Winkelen met jonge kinderen; de frustraties, feiten en tips

Even lekker kunnen winkelen; dat wordt door tweederde van de Nederlandse moeders met kinderen in de leeftijd 1-7 erg gemist. Dat blijkt uit onderzoek door DirectResearch in opdracht van winkelcentrum Citymall Almere. Moeders vinden het vooral lastig dat ze op de kinderen moeten letten waardoor ze niet ongestoord kunnen winkelen. Het gebrek aan opvang en de angst dat kinderen zich gaan misdragen zijn verder redenen dat moeders minder winkelen dan ze zouden willen. Bijna de helft van de moeders zegt zich dan ook wel eens te schamen voor het gedrag van hun kinderen. Eén op de drie moeders heeft zich wel eens echt voor schut gezet gevoeld door het gedrag van haar kind.

Hieronder de meest opvallende resultaten uit het onderzoek, gênante en herkenbare verhalen én gouden tips van moeders om van winkelen met kinderen een succes te maken.

Kartopia Express in Citymall Almere
Kartopia Express in Citymall Almere

Minder winkelen
Na de komst van kinderen neemt het gemiddeld aantal keren winkelen af van bijna 30 naar iets minder dan 17 keer per jaar. Voor ruim twee op de drie moeders is de belangrijkste reden hiervoor dat het lastig is ongestoord te kunnen winkelen als er op de kinderen gelet moet worden, want opvang is niet altijd voorhanden. Ook zeggen moeders bang te zijn dat hun kind gaat jengelen of zeuren. Bijna de helft geeft aan dat hun kind zich vroeg of laat gaat misdragen. Een krappe meerderheid geeft aan minder tijd te hebben om te winkelen, en iets minder dan de helft van de ondervraagden denkt dat winkelen voor een kind niet leuk is. Bijna driekwart van de moeders combineert de schaarse winkeltripjes dan ook met iets leuks voor de kinderen.

Ik combineer winkelen met mijn kind graag met iets leuks doen samen
Ik combineer winkelen met mijn kind graag met iets leuks doen samen

Schaamte voor eigen kinderen
Ongeveer de helft van de ondervraagde moeders schaamt zich wel eens voor het gedrag van haar kind tijdens het winkelen. Daar staat tegenover dat 53% zegt dat hun kinderen zich beter gedragen dan die van andere moeders. Van 1 op de 3 moeders heeft een kind ooit iets echt gênants gedaan in een winkel. Dat varieerde van hysterische driftbuien, bij vreemde mensen binnenlopen in pashokjes, met dingen gooien en het hardop commentaar geven op andere klanten tot plassen of (bijna) poepen in het gangpad en het verstoppen van snoep, speelgoed en zelfs schoenen, strings en bh’s in de tas of buggy waar mama pas na het afgaan van het alarm achter kwam.

Ik vind dat andere kinderen drukker zijn/zich minder goed gedragen dan mijn eigen kinderen
Ik vind dat andere kinderen drukker zijn/zich minder goed gedragen dan mijn eigen kinderen
Schaamt u zich wel eens voor het gedrag van uw kinderen tijdens het winkelen?
Schaamt u zich wel eens voor het gedrag van uw kinderen tijdens het winkelen?

Tips en trucs voor en door moeders
De helft van de moeders belooft hun kinderen iets om ze rustig te houden tijdens het winkelen. Een ijsje of iets anders lekkers is met bijna 68% favoriet. Maar ook een klein cadeautje of een bezoek aan een speeltuin of kinderactiviteit, doen het met ruim 30% goed.

Aan alle moeders in het onderzoek werd gevraagd of ze gouden tips hadden die ze wilden delen met andere moeders. Wat doen zij om ongestoord te kunnen winkelen met hun kinderen? Hier kwamen zeer veel leuke en bruikbare tips uit naar voren. Een kleine greep uit de vele antwoorden:

  • Stel doelen op samen met je kind. Geef ze het gevoel dat ze een taakje hebben
  • Als ze iets zien dat ze willen hebben, zeg dan dat ze het op hun verjaardags- of Sint lijstje kunnen zetten
  • Neem eten of snacks mee waar ze heel lang over doen zoals rozijntjes of mandarijnen
  • Ga winkelen met andere moeders en hun kinderen. Dan kunnen de moeders beurtelings oppassen, of neem papa, of oma mee om op de kinderen te letten
  • Ga ‘s morgens, dan hebben ze de meeste energie
  • Zorg dat niet alleen je kind, maar ook jijzelf goed uitgerust bent voor je gaat winkelen
  • Geef ze een klein beetje zakgeld waarvan ze iets mogen kopen
  • Doe een spelletje waarbij de linker en de rechterhand elkaar altijd moeten aanraken. Dan kunnen ze nergens aankomen
  • Doe een soort speurtocht. Laat het kind een blauw shirt in een kledingwinkel zoeken en aanwijzen bijvoorbeeld

Betrekken kind
De tips hierboven geven aan dat veel moeders hun kinderen betrekken bij het winkelen door ze een taakje te geven of ze nuttig te laten voelen. Veel moeders stellen de mening van hun kind ook echt op prijs. Uit het onderzoek blijkt dat 85% van de moeders wel eens naar de mening van hun kind vraagt als ze iets passen of willen kopen. Ruim een kwart doet dit zelfs regelmatig.

Vraagt u uw kind wel eens om zijn of haar mening als u iets koopt of heeft gekocht in een winkelcentrum?
Vraagt u uw kind wel eens om zijn of haar mening als u iets koopt of heeft gekocht in een winkelcentrum?

Redenen om te kiezen voor een bepaald winkelgebied
Het aanbod van winkels voor kinderen én mama zelf zijn met respectievelijk 63% en 62% meest doorslaggevende reden om te kiezen voor een bepaald winkelgebied. Maar ook ruime parkeerplaatsen en toegankelijkheid voor buggy’s en kinderwagens zijn belangrijk; de laatste met ruim 40% vooral bij moeders van kleine kinderen (0-3). Voor bijna 48% van moeders met kinderen in de leeftijd 4 en ouder is bereikbaarheid met openbaar vervoer doorslaggevend.

Citymall Almere
Het onderzoek is gehouden onder ruim 500 moeders met kinderen in de leeftijd 1 tot 7, en is uitgevoerd door DirectResearch in opdracht van Citymall Almere.

Citymall Almere was benieuwd naar de wensen, voorkeuren en frustraties van jonge moeders tijdens het winkelen aangezien het winkelcentrum zich in het bijzonder richt op jonge gezinnen. Zo is er voor de jongste bezoekers de handige oppasservice Kartopia. Kinderen van 3 tot 12 jaar kunnen hier spelen en meedoen aan leuke workshops. Hun moeder heeft dan even de tijd ongestoord te winkelen. Ook rijdt er een kindertreintje door Citymall Almere en is er het veiligheidsmuseum PIT. In dit interactieve museum komen kinderen én hun ouders alles te weten over politie, brandweer, recherche en andere hulpdiensten.

Voor leuke kinderkleding kunnen moeders terecht bij ZARA, HEMA, DIDI, V&D, WE en Just Kidsz. Uiteraard vinden moeders er ook een ruim en verrassend aanbod winkels voor hen zelf. Citymall Almere is zowel met eigen vervoer als met openbaar vervoer goed bereikbaar, en de parkeerplaatsen zijn er lekker ruim. Kortom; Citymall Almere is dé plek voor moeders die weer eens ongestoord willen winkelen en dat graag combineren met iets leuks voor de kinderen.

Citymall Almere is te volgen op www.citymall-almere.nl en op www.facebook.com/CitymallAlmere

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s