“Wakker worden! Koester je zzp’ers!”

Jacob Verschuur, directeur Stichting opdrachtgeversbelang ZZP-erkend reageert op de plannen van de coalitie om ‘paal en perk’ te stellen aan de fiscale voordelen voor zzp’ers

Wakker worden! Koester je zzp’ers!

De meeste succesvolle organisaties werken al jaren aan hun flexibele schil. Dat is namelijk hún verantwoordelijkheid voor continuïteit. Oorzaak is in eerste instantie een totaal onvoorspelbaar economisch klimaat. Helaas niet of nauwelijks te beïnvloeden. Wel (met politieke wil) te beïnvloeden zijn de voor het MKB kostbare ontslagformules en aansprakelijk voor de eerste 2 jaar ziekte. Deze vormen de twee grootste hindernissen voor vaste contracten bij MKB-bedrijven. Het is niet voor niets dat het payroll-concept succesvol draait bij MKB-bedrijven. 

Zzp’ers (602.000 (CBS) die hun diensten aan derden aanbieden) zijn ondernemers, op z’n minst ondernemend.

Veel jongeren zien geen verschil meer tussen werknemer of freelancer; zij voelen zichzelf verantwoordelijk voor hun eigen welzijn en welvaart. Of we dat leuk vinden of niet, zij hebben vaak niets met het systeem uit de vorige eeuw van alleen werkgevers en werknemers.

De zzp’er is een droomburger die banen vrijhoudt, mogelijke nieuwe banen creëert etc. Ondernemerschap moet worden aangemoedigd in plaats van ontmoedigd!

Er kleven bovendien ook nadelen aan zzp’erschap. Er wordt nu bijna gedaan alsof het zzp-bestaan een belastingparadijs is. Maar vergeten wordt dat zij zelf voor hun pensioenen en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen moeten zorgen en bovendien geen aanspraak kunnen maken op WW en andere voorzieningen.

Tenslotte: er dient z.s.m. een eenduidige definitie over schijnzelfstandigheid (vanuit de SER) te komen. Dat moet onderdeel worden van het sociaal akkoord.

Jacob Verschuur,

directeur Stichting opdrachtgeversbelang ZZP-erkend


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s