Hydromania van Assaf Gavron wint WIZO-literatuurprijs – Eerste Nederlandse literatuurprijs voor Joodse en Israëlische schrijvers

Assaf Gavron is met zijn boek Hydromania de eerste winnaar van de WIZO-literatuurprijs geworden. Deze prijs, die dit jaar voor het eerst wordt uitgereikt, werd georganiseerd door Stichting WIZO Cultuur, een initiatief van de Joodse Vrouwenbeweging WIZO Nederland. Het is de eerste literatuurprijs in Nederland voor Joodse en Israëlische schrijvers.

De uitreiking vond vandaag, zondag 25 november, plaats tijdens een bijeenkomst in Sociëteit Arti et Amicitae te Amsterdam. Gavron ontving de prijs uit handen van Silvia Berladski-Baruch, Cultureel en Pers Attachee van de Israëlische Ambassade. Haim Divon, ambassadeur van Israël in Nederland, kon helaas niet aanwezig zijn.

Naast Hydromania waren de volgende boeken genomineerd.

 • De Held – Jessica Durlacher
 • Israël in 60 dagen – Sarah Glidden
 • De Verlegen Minnaars – Chaja Polak
 • 7 dagen, 7 Nachten – Jonathan Tropper
 • VSV – Leon de Winter

De lezer bepaalt
De winnaar van de WIZO-literatuurprijs werd gekozen door lezers zelf. WIZO riep enthousiaste lezers op een boekenclub samen te stellen en tenminste drie van de zes genomineerde boeken te lezen en beoordelen. De leden van de leesclubs bepaalden welk boek wat hen betreft de winnaar was. Het oordeel van alle clubs samen bepaalde de uiteindelijke winnaar; Hydromania.

De winnaar van de WIZO-literatuurprijs Assaf Gavron en Silvia Berladski-Baruch, Cultureel en Pers Attachee van de Israëlische Ambassade

Genomineerden 2013
Om boekenclubs ruim de tijd te geven de boeken die zijn genomineerd te lezen zijn vandaag ook de genomineerden van de editie 2013 bekendgemaakt. Dat zijn:

 • De Duivenhoudsters – Alice Hoffman
 • Nacht over Westwoud – Wanda Reisel)
 • Tweede persoon enkelvoud – Sayed Kashua
 • Het raadsel Spinoza – Irvin Yalom
 • Verrassing (verhalen) – Etgar Keret
 • Beste Vriend – Robert Vuysje 

Goede doel.
Aan de WIZO-literatuurprijs is een literatuurbeurs op naam van de winnaar verbonden die gegeven wordt aan een veelbelovende jongere in een WIZO jeugddorp. Jongeren uit achterstandsgezinnen die in WIZO jeugddorpen wonen hebben vaak hiaten in hun opleiding en in hun sociaal culturele scholing. WIZO wil veelbelovende leerlingen daarom de kans bieden om hun horizon te verbreden via de studie van Israëlische en internationale literatuur. Al lezend doen deze leerlingen nieuwe indrukken op en krijgen ze uit diverse bronnen informatie aangereikt. Via de Israëlische literatuur komen ook omstreden kwesties in de Israëlische maatschappij aan de orde, zoals het Palestijnse perspectief op de samenleving. De leerlingen verbreden hiermee hun kennis om de wereld om hen heen beter te begrijpen. Naast bezoek aan bibliotheken, het kijken naar relevante film- en toneelvoorstellingen, zijn er ontmoetingen met schrijvers. Ten slotte moet elke student een eindproject op academisch niveau inleveren, dat beoordeeld wordt door een deskundige van buiten de school. Met deze studie kunnen leerlingen hun persoonlijkheid ontwikkelen en ontdekken waar hun eigen voorkeuren liggen en welke keuzes zijzelf zouden maken in vergelijkbare situaties als in de boeken geschetst. Dan zullen zij in staat zijn om zelf vorm te geven aan de waarden waarop hun wereldbeeld en hun handelen is gebaseerd. De beurs is bestemd voor de aanschaf van een laptop voor de student, reiskosten vergoeding en aanschaf van boeken en het bezoek aan toneelvoorstellingen. Dankzij de financiële bijdrage van minimaal € 5,- per bijeenkomst per lid van leesclubs hoopt WIZO Nederland talentvolle jongeren in 2012 een studiebeurs van € 2000 per leerling te kunnen geven. Iedere financiële bijdrage is welkom.

Over WIZO Cultuur
WIZO Cultuur is een initiatief van WIZO-Nederland. WIZO is een internationale organisatie van 250.000 Joodse vrouwelijke vrijwilligers wereldwijd in 53 landen. Doelstelling is om kwetsbare groepen binnen de Israëlische samenleving, vooral vrouwen, kinderen en ouderen, een beter leven te bieden, ongeacht hun achtergrond of geloofsovertuiging. WIZO wordt erkend door de Verenigde Naties als NGO (Non Governmental Organization). WIZO Nederland telt ruim 1600 leden, verdeeld over 12 afdelingen/regio’s. WIZO Nederland helpt dagelijks mee om ruim 800 instellingen in de sectoren zorg, educatie, integratie en emancipatie te laten functioneren.

WIZO Cultuur organiseert educatieve en sociaal-culturele evenementen. Deze evenementen staan open voor alle belangstellenden in joodse cultuur.

 


Een reactie op “Hydromania van Assaf Gavron wint WIZO-literatuurprijs – Eerste Nederlandse literatuurprijs voor Joodse en Israëlische schrijvers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s