Vier Voeters: schokkende video van berenhandel Oekraine

Berenjong Nastia moet terug naar haar moeder!

In de dierentuin van Lutsk, Oekraïne, is een vier maanden oud beertje met bruut geweld bij haar moeder weggehaald en aan een dierenhandelaar verkocht als toeristische attractie. De video bewijst dat ondanks het verbod, berenhandel in Oekraïne nog steeds aan de orde van de dag is.

De internationale dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters is in het bezit van choquerend videomateriaal. Hierop is te zien hoe het vier maanden oude berenjong Nastia wordt weggerukt bij haar moeder en met bruut geweld in een klein kistje wordt geduwd. Een dierenhandelaar heeft Nastia gekocht om haar als foto-attractie voor toeristen te gebruiken. Gedurende de hele gebeurtenis schreeuwt het berenjong het uit en probeert ze tegenstand te bieden aan haar belagers. Haar moeder rent gestrest heen en weer in haar kleine kooi. Ander videomateriaal laat zien hoe het getraumatiseerde berenjong wanhopig haar tinnen beker tegen de tralies van de kooi smijt.

“Dit is een van de meest choquerende dingen die ik tijdens mijn jarenlange dierenwelzijnswerk heb gezien”, zegt Amir Khalil, dierenarts en hoofd van het Vier Voeters project in Oekraïne, dat zich zowel op het zwerfhondenprobleem als het misbruik van beren richt. “Niet alleen het geweld dat werd gebruikt tegen het berenjong in het filmpje is onmenselijk. In het wild blijft een jonge beer meestal twee jaar lang bij zijn moeder. Wanneer het jong te vroeg bij de moeder wordt weggehaald, blijft het levenslang getraumatiseerd en zal het nooit alle sociale vaardigheden ontwikkelen. Bovendien betekent het vooruitzicht om een toeristenattractie te worden een hels bestaan voor Nastia”, vult Khalil aan.

In Oekraïne is het houden van beren door particulieren sinds 2011 verboden en het is illegaal om dieren uit dierentuinen door te verkopen aan particuliere handelaren. Amir Khalil zegt: “We dringen er bij de regering van Oekraïne op aan het berenjong onmiddellijk in beslag te nemen. Er is geen tijd te verliezen, de moeder en Nastia moeten zo snel mogelijk worden herenigd. Wanneer het berenjong in beslag wordt genomen en terug naar haar moeder gaat, vragen we het publiek om ons te helpen om een geschikt thuis voor de twee beren te bouwen.”

Vier Voeters heeft de afgelopen maanden in samenwerking met de Oekraïense autoriteiten al vier beren gered die in verschrikkelijke omstandigheden leefden. Door deze nieuwe beelden met daarin de misdaden van gewetenloze dierenhandelaren worden deze reddingsacties ondermijnd en komt de voortgaande brute handel in wilde dieren aan het licht.

 


Een reactie op “Vier Voeters: schokkende video van berenhandel Oekraine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s