28% van als kabeljauw verkochte vis bevat geen kabeljauw

Eet u wel de vis die u denkt dat u eet?

Uit een rapport dat vandaag, 26 april, is gepresenteerd door OCEAN2012 blijkt dat door het steeds verder teruglopen van visbestanden door overbevissing, steeds meer vis van  inferieure kwaliteit wordt verkocht en deze zelfs illegaal als meer waardevol, zeldzamer, soorten wordt gelabeld. Het rapport is hier te downloaden.

Quality.Ocean2012 brief.NL

“Er wordt op grote schaal fraude gepleegd door vis bewust verkeerd te labelen en te verkopen als duurder of zelfs duurzaam gevangen soorten”, zegt Irene Kingma, OCEAN2012 coördinator voor Nederland. “De vraag naar vis groeit en tegelijkertijd neemt de beschikbaarheid van lokaal gevangen vis af als gevolg van overbevissing. De Europese markten worden meer en meer overspoeld met goedkopere geïmporteerde vis, die vaak op frauduleuze wijze wordt verkocht.

Jaarlijks groeit de vraag naar visproducten voor consumptie met gemiddelde 15 procent terwijl het aanbod aan wild gevangen vis uit Europese wateren terugloopt. Dit tekort wordt aangevuld met vis gevangen door EU-schepen in verre wateren, vis uit aquacultuur en geïmporteerde vis van over de hele wereld. De druk op de visverwerkende- en visverkoop sector om de schappen gevuld te houden en winst te blijven maken creëert een prikkel om goedkopere vissoorten verkeerd te etiketteren en te verkopen als duurdere soorten. Dit wordt vergemakkelijkt door het feit dat consumenten de verschillende soorten niet uit elkaar kunnen houden.

“De EU heeft potentieel een van de rijkste visgronden ter wereld, maar we hebben verzuimd deze verantwoord te beheren” aldus Kingma “Consumenten hebben de verantwoordelijkheid om zorgvuldig te kiezen wat ze eten, en om politici te stimuleren een einde te maken aan overbevissing”.

Het rapport laat onder andere zien dat:

  • Tussen 1999 en 2009 de import van zoetwater kweekvis pangasius uit Azië is gegroeid van 2,000 tot meer dan 220,000 ton per jaar
  • Pangasius staat nu in de top 5 van meest gegeten vissoorten van Nederland.
  • DNA-onderzoek in Ierland heeft aangetoond dat 28% van de visfilet die als kabeljauw wordt verkocht helemaal geen kabeljauw bevat.

OCEAN2012 is een alliantie van meer dan 130 organisaties die zich bezighouden met het hervormen van het Europese visserijbeleid zij wil overbevissing een halt toe roepen, destructieve vispraktijken stoppen en een eerlijk en een rechtvaardig gebruik van gezonde visbestanden mogelijk te maken.

OCEAN2012 werd opgericht en gecoördineerd door de Pew Environment Group, de natuurbeschermingsafdeling van The Pew Charitable Trusts, een niet-gouvernementele


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s