42% van de Nederlanders zou nú het roer omgooien als ze de kans kregen

Als financiën, leeftijd en een vast contract geen rol zouden spelen, zou bijna de helft van de Nederlanders het carrièreroer liefst vandaag nog omgooien. Dat blijkt uit onderzoek door Van der Mijn & van Dorp, bureau voor loopbaan- en talentontwikkeling. De belangrijkste redenen hiervoor zijn het gevoel dat eigen talent niet optimaal wordt benut en het idee dat het leven meer te bieden heeft. Een derde van de Nederlanders zou vertrekken naar het buitenland.

het roer om
het roer om

Onbenut talent
Ruim 37% van de ondervraagden heeft het idee dat hun talenten niet optimaal worden benut. 1 op de 3 denkt dat er meer moet zijn in het leven. Maar ook moedeloosheid na een zoveelste reorganisatie is voor bijna 28% genoeg reden om het roer om te willen gooien. Een kwart mist uitdaging in het werk. Salaris speelt een minder grote rol. Nog geen 17% geeft dit aan als belangrijkste reden iets anders te willen doen.

Opgeven van zekerheden
Salaris is echter, samen met andere zekerheiden als een vast contract, pensioen en verzekeringen voor bijna 1 op de 3 ondervraagden wél de belangrijkste reden om bij de huidige werkgever en in de huidige functie te blijven. Voor een even grote groep vormt het gebrek aan financiële middelen om een switch te kunnen maken of misgelopen inkomen op te vangen een belemmering. Bijna 30% vindt zichzelf te oud om nu nog iets anders te gaan doen. 19% van de ondervraagden weet niet wat ze na een switch zou moeten of willen doen, 17% weet niet hoe ze dit moeten aanpakken.

Wanneer nemen mensen de stap wél
Ook hier spelen financiën en zekerheden weer een grote rol. Bijna 45% zegt dat voldoende financiële ruimte ze over de streep zou trekken. Iets meer dan 41% wil eerst zeker weten of wat ze willen gaan doen de juiste keuze is. Goede begeleiding is voor iets minder dan een kwart noodzakelijk voor het bepalen van de te nemen stap.

Nicolette van Dorp, samen met Frank van der Mijn managing partner van Van der Mijn & Van Dorp: “We zien in onze beroepspraktijk dagelijks mensen die twijfelen of ze het juiste doen. Daar zitten soms mensen bij die zeggen dat ze het helemaal anders willen doen, maar dat zo veel mensen zo weinig plezier in hun werk beleven is zonde. Wij vinden het percentage 42%, erg hoog.”

Frank van der Mijn: “Het roer drastisch omgooien is echter vaak niet nodig om weer plezier in je werk te krijgen. In veel gevallen blijkt dat er bij de huidige werkgever of binnen de huidige functie nog flink wat ruimte zit voor verbetering. Een goed gesprek met de manager of HR verantwoordelijke levert vaak al nieuwe inzichten op en kan een goede stap zijn in het hervinden van werkplezier. Een traject met een coach of loopbaanbegeleider kan vervolgens helpen om onbenut of onderbelicht talent boven te halen en tot de juiste keuze te komen. En leeftijd speelt hierin geen rol. Je bent nooit te oud voor verbetering.”

Onderzoek
Dit onderzoek werd gehouden onder ruim 350 Nederlanders en uitgevoerd door DirectResearch in opdracht van Van Der Mijn & Van Dorp.

Over Van der Mijn & Van Dorp
Van der Mijn & Van Dorp biedt landelijke dienstverlening op het gebied van talent- en loopbaanontwikkeling en outplacement. Een team van ervaringsdeskundige experts biedt advies en begeleiding op maat. Van der Mijn & Van Dorp is een ‘virtual agency’ en bespaart daarmee op overhead als kantoor en personeel, wat de klant ten goede komt.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s